Na większości rynków w UE ceny tuczników w 47. tygodniu pozostały w zróżnicowanych trendach. Brak zmian w cennikach zanotowano w Niemczech, Holandii, Francji i Austrii i Hiszpanii, co było wynikiem utrzymania podaży żywca na tym samym poziomie co przed tygodniem. W Polsce natomiast z tygodnia na tydzień stawki sukcesywnie spadają.
Wzrost ceny zanotowano w Belgii, która z powodu ograniczeń w eksporcie po wystąpieniu przypadków ASF u dzików, drastycznie obniżyła notowania. Teraz powoli cena pnie się w górę. Dalej jednak dystans do ceny niemieckiej wynosi 13 centów. W Danii cena wzrosła o 3 centy po sześciotygodniowym okresie stagnacji. (ISN).
W Niemczech rynek pozostaje dalej zbilansowany. Z powodu dużej liczby tuczników przeznaczonych do uboju oraz wzrostu ich wagi ubojowej nie udało się podnieść notowań. Kolejny raz z rzędu cenę utrzymano na poziomie 1,36 €/kg (wbc).
W ostatnich kilku tygodniach pojawiło się ożywienie na rynku warchlaków. Ceny u głównych europejskich producentów rosną. W ciągu ostatnich 4 tygodni cena warchlaków w Danii wzrosła o 10,6%. Jeszcze większe wzrosty zanotowano w Holandii (+37,5%) i Niemczech (+16,1%).
W Polsce nasilają się niekorzystne czynniki wpływające na rynek. Rośnie import żywych zwierząt, głównie prosiąt z Danii (+6,3% r/r). Dynamika naszego eksportu słabnie przy rosnącym imporcie wieprzowiny. Deficyt w handlu wieprzowiną pogłębił się o 18% rok do roku. Wskaźnik ceny tuczników w stosunku do paszy w październiku br. wyniósł zaledwie 3,69, a rok wcześniej jego wartość wyniosła 4,36. Coraz większa konkurencja na światowych rynkach wieprzowiny spłaszcza marże uzyskiwane z kilograma żywca. Powszechnym światowym trendem jest powiększanie skali produkcji warchlaków i tuczników.
Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh)