Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
25 kwietnia 2019, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3,8537 EUR EUR - 4,2959 GBP GBP - 4,9669 DKK DKK - 0,5754
Archiwum
24.04.2019 MATIF: pszenica kons. MAJ19 - 181,50 (- 0,55%), kukurydza CZE19 - 164,25 (+ 0,15%), rzepak MAJ19 - 363,00 (- 0,21%) [euro/tona] +++ +++ +++ 24.04.2019 13.04 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,30- 6,00 zł/kg, średnia: 5,56 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++

Ostatni moment na ratunek dla polskich producentów trzody chlewnej

Redakcja
Wikipedia

15 listopada o godz. 11.00 w Sejmie RP (Sala Kolumnowa) odbędzie się posiedzenie Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ramach którego odbędzie się konferencja pt. „Rozwój sektora trzody chlewnej w Polsce – stan obecny oraz konieczne działania”. Podczas spotkania podejmowana będzie głównie tematyka trudnej sytuacji na rynku trzody chlewnej. Mocną reprezentację podczas tego posiedzenia zapowiadają producenci trzody chlewnej z Wielkopolski. 

 

Wielkopolscy producenci trzody chlewnej widząc, że rząd podejmuje zbyt mało działań w sprawie poprawy sytuacji na rynku trzody, postanowili wspólnie działać. Dlatego zespół ds. trzody chlewnej działający przy Wielkopolskiej Izbie Rolniczej podjął decyzję o udziale przedstawicieli producentów i hodowców świń w tym wydarzeniu. Delegacja z Wielkopolski zamierza przedstawić Ministrowi Rolnictwa wypracowane propozycje rozwiązań dla poprawy opłacalności produkcji trzody. Zdaniem większości to ostatni moment na uratowanie funkcjonowania polskich gospodarstw zajmujących się produkcją trzody.

 

Porządek dzienny:

I. Rozpatrzenie informacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat rozwoju sektora wieprzowiny w świetle Strategii Odpowiedzialnego Rozwoju.

II. Prezentacja opinii na temat „Rozwoju sektora trzody chlewnej w Polsce – stan obecny oraz konieczne działania”:

    1. Kierunki rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce i na świecie, wyzwania dla polskiego sektora trzody, pozycja Polski na rynku unijnym i światowym – przedstawia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
    2. Analiza opłacalności produkcji trzody chlewnej w zależności od systemu (zamknięty, otwarty, nakładczy) i skali chowu – przedstawia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
    3. Kierunki doskonalenia i rola linii 990 w krajowym programie produkcji wieprzowiny – przedstawia dr inż. Marian Kamyczek, Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny Pawłowice.
    4. Możliwości rozwoju sektora wieprzowiny w Polsce w oparciu o polską hodowlę – przedstawia Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.
    5. Produkcja wieprzowiny wysokiej jakości (systemy jakości; znakowanie; promocja; oczekiwania konsumentów) – przedstawia Związek Polskie Mięso Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.
    6. Strategia żywienia macior – przedstawia prof. Maciej Gajęcki.
    7. Ograniczenia w handlu wieprzowiną po ewentualnym rozprzestrzenianiu się wirusa ASF na teren Niemiec oraz potencjalne skutki dla branży produkcji wieprzowiny w Polsce i Europie – przedstawia Aleksander Dargiewicz, Dyrektor Zarządzający Krajowym Związkiem Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej.
    8. Wsparcie sektora wieprzowiny w Polsce (PROW 2014-2020, w tym wsparcie hodowli rodzimych ras świń; postęp biologiczny) – przedstawia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
    9. Rozwój sprzedaży wieprzowiny w ramach krótkich łańcuchów dostaw - zmiany przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz prawa podatkowego – przedstawia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Może zainteresuje Cię również:

Poprawa dobrostanu świń, to wyższe koszty produkcj

Dobrostan świń w Unii Europejskiej określa dyrektywa Rady 20

Nawożenie nawozami naturalnymi w Polsce i innych k

Wymóg obowiązkowego posiadania ziemi do produkcji trzody chl

Stabilnie na francuskim rynku wieprzowiny. Najwięk

Produkcja mięsa wieprzowego we Francji była stabilna w 2018