Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
18 czerwca 2019, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3,8097 EUR EUR - 4,2631 GBP GBP - 4,7736 DKK DKK - 0,5709
Archiwum
18.06.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 181,00 (- 0,96%), kukurydza SIE19 - 177,00 (- 0,14%), rzepak SIE19 - 371,75 (- 0,13%) [euro/tona] +++ +++ +++ 17.06.2019 13.15 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,00- 5,60 zł/kg, średnia: 5,25 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++

Ostatni moment na ratunek dla polskich producentów trzody chlewnej

Redakcja
Wikipedia

15 listopada o godz. 11.00 w Sejmie RP (Sala Kolumnowa) odbędzie się posiedzenie Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ramach którego odbędzie się konferencja pt. „Rozwój sektora trzody chlewnej w Polsce – stan obecny oraz konieczne działania”. Podczas spotkania podejmowana będzie głównie tematyka trudnej sytuacji na rynku trzody chlewnej. Mocną reprezentację podczas tego posiedzenia zapowiadają producenci trzody chlewnej z Wielkopolski. 

 

Wielkopolscy producenci trzody chlewnej widząc, że rząd podejmuje zbyt mało działań w sprawie poprawy sytuacji na rynku trzody, postanowili wspólnie działać. Dlatego zespół ds. trzody chlewnej działający przy Wielkopolskiej Izbie Rolniczej podjął decyzję o udziale przedstawicieli producentów i hodowców świń w tym wydarzeniu. Delegacja z Wielkopolski zamierza przedstawić Ministrowi Rolnictwa wypracowane propozycje rozwiązań dla poprawy opłacalności produkcji trzody. Zdaniem większości to ostatni moment na uratowanie funkcjonowania polskich gospodarstw zajmujących się produkcją trzody.

 

Porządek dzienny:

I. Rozpatrzenie informacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat rozwoju sektora wieprzowiny w świetle Strategii Odpowiedzialnego Rozwoju.

II. Prezentacja opinii na temat „Rozwoju sektora trzody chlewnej w Polsce – stan obecny oraz konieczne działania”:

    1. Kierunki rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce i na świecie, wyzwania dla polskiego sektora trzody, pozycja Polski na rynku unijnym i światowym – przedstawia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
    2. Analiza opłacalności produkcji trzody chlewnej w zależności od systemu (zamknięty, otwarty, nakładczy) i skali chowu – przedstawia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
    3. Kierunki doskonalenia i rola linii 990 w krajowym programie produkcji wieprzowiny – przedstawia dr inż. Marian Kamyczek, Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny Pawłowice.
    4. Możliwości rozwoju sektora wieprzowiny w Polsce w oparciu o polską hodowlę – przedstawia Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.
    5. Produkcja wieprzowiny wysokiej jakości (systemy jakości; znakowanie; promocja; oczekiwania konsumentów) – przedstawia Związek Polskie Mięso Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.
    6. Strategia żywienia macior – przedstawia prof. Maciej Gajęcki.
    7. Ograniczenia w handlu wieprzowiną po ewentualnym rozprzestrzenianiu się wirusa ASF na teren Niemiec oraz potencjalne skutki dla branży produkcji wieprzowiny w Polsce i Europie – przedstawia Aleksander Dargiewicz, Dyrektor Zarządzający Krajowym Związkiem Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej.
    8. Wsparcie sektora wieprzowiny w Polsce (PROW 2014-2020, w tym wsparcie hodowli rodzimych ras świń; postęp biologiczny) – przedstawia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
    9. Rozwój sprzedaży wieprzowiny w ramach krótkich łańcuchów dostaw - zmiany przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz prawa podatkowego – przedstawia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Może zainteresuje Cię również:

Wyraźny spadek niemieckiej produkcji trzody chlewn

Spadek uboju świń w Niemczech był kontynuowany w kwietniu. W

W ciągu najbliższej dekady europejska produkcja wi

Prezes zakładu mięsnego Vion, Ronald Lotgerink, spodziewa si

Już teraz i w najbliższych latach kończą się termi

Przy okazji jubileuszu 25-lecia powstania firmy Goodvalley o