15 listopada o godz. 11.00 w Sejmie RP (Sala Kolumnowa) odbędzie się posiedzenie Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ramach którego odbędzie się konferencja pt. „Rozwój sektora trzody chlewnej w Polsce – stan obecny oraz konieczne działania”. Podczas spotkania podejmowana będzie głównie tematyka trudnej sytuacji na rynku trzody chlewnej. Mocną reprezentację podczas tego posiedzenia zapowiadają producenci trzody chlewnej z Wielkopolski.
Wielkopolscy producenci trzody chlewnej widząc, że rząd podejmuje zbyt mało działań w sprawie poprawy sytuacji na rynku trzody, postanowili wspólnie działać. Dlatego zespół ds. trzody chlewnej działający przy Wielkopolskiej Izbie Rolniczej podjął decyzję o udziale przedstawicieli producentów i hodowców świń w tym wydarzeniu. Delegacja z Wielkopolski zamierza przedstawić Ministrowi Rolnictwa wypracowane propozycje rozwiązań dla poprawy opłacalności produkcji trzody. Zdaniem większości to ostatni moment na uratowanie funkcjonowania polskich gospodarstw zajmujących się produkcją trzody.
Porządek dzienny:
I. Rozpatrzenie informacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat rozwoju sektora wieprzowiny w świetle Strategii Odpowiedzialnego Rozwoju.
II. Prezentacja opinii na temat „Rozwoju sektora trzody chlewnej w Polsce – stan obecny oraz konieczne działania”:
- Kierunki rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce i na świecie, wyzwania dla polskiego sektora trzody, pozycja Polski na rynku unijnym i światowym – przedstawia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
- Analiza opłacalności produkcji trzody chlewnej w zależności od systemu (zamknięty, otwarty, nakładczy) i skali chowu – przedstawia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
- Kierunki doskonalenia i rola linii 990 w krajowym programie produkcji wieprzowiny – przedstawia dr inż. Marian Kamyczek, Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny Pawłowice.
- Możliwości rozwoju sektora wieprzowiny w Polsce w oparciu o polską hodowlę – przedstawia Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.
- Produkcja wieprzowiny wysokiej jakości (systemy jakości; znakowanie; promocja; oczekiwania konsumentów) – przedstawia Związek Polskie Mięso Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.
- Strategia żywienia macior – przedstawia prof. Maciej Gajęcki.
- Ograniczenia w handlu wieprzowiną po ewentualnym rozprzestrzenianiu się wirusa ASF na teren Niemiec oraz potencjalne skutki dla branży produkcji wieprzowiny w Polsce i Europie – przedstawia Aleksander Dargiewicz, Dyrektor Zarządzający Krajowym Związkiem Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej.
- Wsparcie sektora wieprzowiny w Polsce (PROW 2014-2020, w tym wsparcie hodowli rodzimych ras świń; postęp biologiczny) – przedstawia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Rozwój sprzedaży wieprzowiny w ramach krótkich łańcuchów dostaw - zmiany przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz prawa podatkowego – przedstawia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.