Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
13 listopada 2019, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3,8902 EUR EUR - 4,2850 GBP GBP - 4,9991 DKK DKK - 0,5735
Archiwum
13.11.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 177,50 (- 0,42%), kukurydza STY20 - 163,25 (- 0,31%), rzepak LUT20 - 390,00 (+ 0,32%) [euro/tona] +++ +++ +++ 13.11.2019 12:21 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,80 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,19 zł/kg (na podstawie informacji z 17 ubojni) +++

Ostatni moment na ratunek dla polskich producentów trzody chlewnej

Redakcja
Wikipedia

15 listopada o godz. 11.00 w Sejmie RP (Sala Kolumnowa) odbędzie się posiedzenie Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ramach którego odbędzie się konferencja pt. „Rozwój sektora trzody chlewnej w Polsce – stan obecny oraz konieczne działania”. Podczas spotkania podejmowana będzie głównie tematyka trudnej sytuacji na rynku trzody chlewnej. Mocną reprezentację podczas tego posiedzenia zapowiadają producenci trzody chlewnej z Wielkopolski. 

 

Wielkopolscy producenci trzody chlewnej widząc, że rząd podejmuje zbyt mało działań w sprawie poprawy sytuacji na rynku trzody, postanowili wspólnie działać. Dlatego zespół ds. trzody chlewnej działający przy Wielkopolskiej Izbie Rolniczej podjął decyzję o udziale przedstawicieli producentów i hodowców świń w tym wydarzeniu. Delegacja z Wielkopolski zamierza przedstawić Ministrowi Rolnictwa wypracowane propozycje rozwiązań dla poprawy opłacalności produkcji trzody. Zdaniem większości to ostatni moment na uratowanie funkcjonowania polskich gospodarstw zajmujących się produkcją trzody.

 

Porządek dzienny:

I. Rozpatrzenie informacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat rozwoju sektora wieprzowiny w świetle Strategii Odpowiedzialnego Rozwoju.

II. Prezentacja opinii na temat „Rozwoju sektora trzody chlewnej w Polsce – stan obecny oraz konieczne działania”:

    1. Kierunki rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce i na świecie, wyzwania dla polskiego sektora trzody, pozycja Polski na rynku unijnym i światowym – przedstawia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
    2. Analiza opłacalności produkcji trzody chlewnej w zależności od systemu (zamknięty, otwarty, nakładczy) i skali chowu – przedstawia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
    3. Kierunki doskonalenia i rola linii 990 w krajowym programie produkcji wieprzowiny – przedstawia dr inż. Marian Kamyczek, Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny Pawłowice.
    4. Możliwości rozwoju sektora wieprzowiny w Polsce w oparciu o polską hodowlę – przedstawia Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.
    5. Produkcja wieprzowiny wysokiej jakości (systemy jakości; znakowanie; promocja; oczekiwania konsumentów) – przedstawia Związek Polskie Mięso Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.
    6. Strategia żywienia macior – przedstawia prof. Maciej Gajęcki.
    7. Ograniczenia w handlu wieprzowiną po ewentualnym rozprzestrzenianiu się wirusa ASF na teren Niemiec oraz potencjalne skutki dla branży produkcji wieprzowiny w Polsce i Europie – przedstawia Aleksander Dargiewicz, Dyrektor Zarządzający Krajowym Związkiem Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej.
    8. Wsparcie sektora wieprzowiny w Polsce (PROW 2014-2020, w tym wsparcie hodowli rodzimych ras świń; postęp biologiczny) – przedstawia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
    9. Rozwój sprzedaży wieprzowiny w ramach krótkich łańcuchów dostaw - zmiany przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz prawa podatkowego – przedstawia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Może zainteresuje Cię również:

Holenderski rząd chce ograniczyć liczbę świń. Prop

Rząd holenderski proponuje 180 milionów euro hodowcom trzody

Chiny produkują coraz cięższe świnie. Sprzedaż soi

Chińscy rolnicy hodują coraz cięższe świnie, aby czerpać zys

Chcieli stworzyć wzorcową hodowlę prosiaków i ogra

- Instytut szczęśliwego prosiaka Wipaszu zablokowany – poinf