kowalczyk

kps

CenyRolnicze
25 października 2021, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9502 EUR EUR - 4.6018 GBP GBP - 5.4395 DKK DKK - 0.6185
Archiwum


25.10.2021 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,70-6,30 zł/kg, średnia: 6,06 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

25.10.2021 SPRZEDAM 15 JAŁÓWEK, mieszaniec, 550 kg, lubuskie, strzelecko-drezdenecki, 66-542, tel.: 606 719 472

25.10.2021 SPRZEDAM 300 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, zwoleński, 26-700, tel.: 790 535 775

23.10.2021 KUPIĘ 24 TONY ŚRUTY RZEPAKOWEJ, transport firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-411, tel.: 500 135 296

23.10.2021 SPRZEDAM 100 TON KUKURYDZY, transport rolnika, małopolskie, nowosądecki, 33-316, tel.: 664 531 879

23.10.2021 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mięsny, 400 kg, lubelskie, tomaszowski, 22-664, tel.: 600 366 166

23.10.2021 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mieszaniec, 400 kg, dolnośląskie, bystrzycki, 51-520, tel.: 789 309 353

23.10.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mieszaniec, 670 kg, wielkopolskie, poznański, 62-060, tel.: 601 624 295

23.10.2021 SPRZEDAM 700 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, warszawski, 05-850, tel.: 606 920 897

23.10.2021 SPRZEDAM 45 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, wielkopolskie, grodziski, 62-067, tel.: 692 929 054

22.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-280,00 (+1,27%), kukurydza LIS21-249,00 (+0,71%), rzepak LIS21-674,50 (-1,71%) [euro/t]

20.10.2021 SPRZEDAM 12 BYKÓW, mięsny, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

20.10.2021 SPRZEDAM 7 KRÓW, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

19.10.2021 SPRZEDAM 380 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-120, tel.: 513 516 204

Dodaj komunikat

agrifirm

zm skiba

Ostatni moment na ratunek dla polskich producentów trzody chlewnej

Redakcja
Wikipedia

15 listopada o godz. 11.00 w Sejmie RP (Sala Kolumnowa) odbędzie się posiedzenie Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ramach którego odbędzie się konferencja pt. „Rozwój sektora trzody chlewnej w Polsce – stan obecny oraz konieczne działania”. Podczas spotkania podejmowana będzie głównie tematyka trudnej sytuacji na rynku trzody chlewnej. Mocną reprezentację podczas tego posiedzenia zapowiadają producenci trzody chlewnej z Wielkopolski. 

 

Wielkopolscy producenci trzody chlewnej widząc, że rząd podejmuje zbyt mało działań w sprawie poprawy sytuacji na rynku trzody, postanowili wspólnie działać. Dlatego zespół ds. trzody chlewnej działający przy Wielkopolskiej Izbie Rolniczej podjął decyzję o udziale przedstawicieli producentów i hodowców świń w tym wydarzeniu. Delegacja z Wielkopolski zamierza przedstawić Ministrowi Rolnictwa wypracowane propozycje rozwiązań dla poprawy opłacalności produkcji trzody. Zdaniem większości to ostatni moment na uratowanie funkcjonowania polskich gospodarstw zajmujących się produkcją trzody.

 

Porządek dzienny:

I. Rozpatrzenie informacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat rozwoju sektora wieprzowiny w świetle Strategii Odpowiedzialnego Rozwoju.

II. Prezentacja opinii na temat „Rozwoju sektora trzody chlewnej w Polsce – stan obecny oraz konieczne działania”:

    1. Kierunki rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce i na świecie, wyzwania dla polskiego sektora trzody, pozycja Polski na rynku unijnym i światowym – przedstawia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
    2. Analiza opłacalności produkcji trzody chlewnej w zależności od systemu (zamknięty, otwarty, nakładczy) i skali chowu – przedstawia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
    3. Kierunki doskonalenia i rola linii 990 w krajowym programie produkcji wieprzowiny – przedstawia dr inż. Marian Kamyczek, Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny Pawłowice.
    4. Możliwości rozwoju sektora wieprzowiny w Polsce w oparciu o polską hodowlę – przedstawia Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.
    5. Produkcja wieprzowiny wysokiej jakości (systemy jakości; znakowanie; promocja; oczekiwania konsumentów) – przedstawia Związek Polskie Mięso Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.
    6. Strategia żywienia macior – przedstawia prof. Maciej Gajęcki.
    7. Ograniczenia w handlu wieprzowiną po ewentualnym rozprzestrzenianiu się wirusa ASF na teren Niemiec oraz potencjalne skutki dla branży produkcji wieprzowiny w Polsce i Europie – przedstawia Aleksander Dargiewicz, Dyrektor Zarządzający Krajowym Związkiem Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej.
    8. Wsparcie sektora wieprzowiny w Polsce (PROW 2014-2020, w tym wsparcie hodowli rodzimych ras świń; postęp biologiczny) – przedstawia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
    9. Rozwój sprzedaży wieprzowiny w ramach krótkich łańcuchów dostaw - zmiany przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz prawa podatkowego – przedstawia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu