Według stanu na dzień 1 lipca 2018 r. najnowsze dane statystyczne z Danii wskazują, że tamtejsze pogłowie trzody chlewnej osiągnęło 12,9 miliona sztuk, co stanowi wzrost o 3% w stosunku do wcześniejszych poziomów. W tym zakresie liczba prosiąt była o 3,5% większa - o 2,6 mln sztuk, a liczba świń w ubojniach była prawie o 5% wyższa - o 3,0 mln sztuk.
Wzrost liczby świń ma również odzwierciedlenie w duńskim uboju w tym roku. Do końca lipca, według danych Landbrug & Fodevarer, przepustowość była o prawie 4% wyższa niż rok wcześniej.
Eksport żywca wieprzowego również zyskał dzięki zwiększonej podaży. W ciągu roku, do kwietnia, eksport wyniósł 5,2 miliona sztuk (według danych Eurostatu), co oznacza wzrost o 7% w stosunku do roku poprzedniego. Spośród wyeksportowanego żywca 97% było warchlakami, z których większość była przeznaczona dla Niemiec i Polski.
Liczba loch w Danii wzrosła o 3%, kontynuując wzrost odnotowany w kwietniowym spisie. W związku z tym, pomimo niższych cen wieprzowiny, które do tej pory notowano w 2018 r., wydaje się, że zaufanie producentów zostało utrzymane. Obecnie duński przemysł trzody chlewnej znajduje się w fazie wzrostu, a w kolejnych miesiącach można spodziewać się kontynuacji wyższej produkcji trzody chlewnej.