Południowoafrykański Departament Handlu i Przemysłu ogłosił w swoim wstępnym badaniu z 8 czerwca, że wybuch epidemii listeriozy doprowadził do spadku zapotrzebowania na mięso o 75% w całym kraju.
Kryzys w RPA najbardziej dotknął sektor wieprzowiny, który zanotował spadek produkcji mięsa o 50% z jednoczesnym spadkiem zysków o około 40%. Analitycy spekulują, że wciąż istnieje szansa na ożywienie tego sektora, ponieważ wzrost kosztów mięsa wołowego i jagnięcego powinien zwiększyć popyt na wieprzowinę. Niemniej producenci trzody chlewnej są na skraju bankructwa. Już kilka miesięcy temu kraje Czarnego Lądu zakazały importu przetworzonego mięsa z RPA.
Wybuch epidemii listeriozy, który nawiedził RPA w 2017 roku, zabił już ponad 200 osób i zainfekował 1038. W międzyczasie największy producent żywności w kraju, Tiger Brands, został zmuszony do wycofania ze sprzedaży ponad 4000 ton produktów.
Listeria, zwana bakterią lodówkową, rozwija się w temperaturze panującej w lodówce, ponieważ upodobała sobie mleko, sery, lody, surowe warzywa, drób, ryby i produkty mięsne przechowywane w lodówce. Wskaźnik śmiertelności wynosi nawet do 30 procent, przy czym najbardziej narażone na zakażenie są osoby starsze, dzieci i kobiety w ciąży.
Źródło: www.euromeatnews.com/własne