Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
31 marca 2020, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 4,1466 EUR EUR - 4,5523 GBP GBP - 5,1052 DKK DKK - 0,6096
Archiwum
30.03.2020 MATIF: pszenica kons. MAJ20 - 196,25 (+ 0,64%), kukurydza CZE20 - 167,75 (0,00%), rzepak MAJ20 - 360,75 (+ 1,19%) [euro/tona] +++ +++ +++ 30.03.2020 12:35 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 3,90 - 4,70 zł/kg, średnia: 4,24 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++

W RPA listerioza zabiła już ponad 200 osób

Paweł Hetnał

Południowoafrykański Departament Handlu i Przemysłu ogłosił w swoim wstępnym badaniu z 8 czerwca, że wybuch epidemii listeriozy doprowadził do spadku zapotrzebowania na mięso o 75% w całym kraju.

 

Kryzys w RPA najbardziej dotknął sektor wieprzowiny, który zanotował spadek produkcji mięsa o 50% z jednoczesnym spadkiem zysków o około 40%. Analitycy spekulują, że wciąż istnieje szansa na ożywienie tego sektora, ponieważ wzrost kosztów mięsa wołowego i jagnięcego powinien zwiększyć popyt na wieprzowinę. Niemniej producenci trzody chlewnej są na skraju bankructwa. Już kilka miesięcy temu kraje Czarnego Lądu zakazały importu przetworzonego mięsa z RPA. 

 

Wybuch epidemii listeriozy, który nawiedził RPA w 2017 roku, zabił już ponad 200 osób i zainfekował 1038. W międzyczasie największy producent żywności w kraju, Tiger Brands, został zmuszony do wycofania ze sprzedaży ponad 4000 ton produktów.

 

Listeria, zwana bakterią lodówkową, rozwija się w temperaturze panującej w lodówce, ponieważ upodobała sobie mleko, sery, lody, surowe warzywa, drób, ryby i produkty mięsne przechowywane w lodówce. Wskaźnik śmiertelności wynosi nawet do 30 procent, przy czym najbardziej narażone na zakażenie są osoby starsze, dzieci i kobiety w ciąży.

 

Źródło: www.euromeatnews.com/własne

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

Mykotoksyny, a zdrowie świń: jak mądrze rozwiązać

Mykotoksyny to produkty uboczne wytwarzane przez grzyby, zna

Zrównoważona produkcja świń w niezrównoważonym świ

Jak będzie wyglądać przyszłość mięsa? Czy będziemy zmuszeni

Szybki wzrost cen wieprzowiny w Danii. Konsumenci

Duńscy producenci wieprzowiny mogą cieszyć się z dużego eksp