zm skiba

kps

CenyRolnicze
27 stycznia 2023, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3252 EUR EUR - 4.7076 GBP GBP - 5.3505 DKK DKK - 0.6329
Archiwum


27.01.2023 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,16 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

27.01.2023 MATIF: pszenica MAR23: 286,00 (-0,95%), kukurydza MAR23: 278,75 (+0,09%), rzepak LUT23: 544,25 (-0,32%)

26.01.2023 SPRZEDAM 1250 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, śląskie, mikołowski, 43-195, tel.: 502 340 351

26.01.2023 SPRZEDAM 30 T PSZENICY KONS., transport firmowy, warmińsko-mazurskie, olecki, 19-404, tel.: 592 171 887

25.01.2023 SPRZEDAM 22 BYKI, mięsny, 650 kg, podlaskie, kolneński, 18-500, tel.: 509 821 583

25.01.2023 SPRZEDAM 9 BYKÓW, mięsny, 750 kg, mazowieckie, radomski, 26-660, tel.: 783 019 812

25.01.2023 SPRZEDAM 30 JAJ, rozmiar M, podkarpackie, brzozowski, 36-207, tel.: 731 360 944

25.01.2023 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 400 kg, kujawsko-pomorskie, golubsko-dobrzyński, 87-404, tel.: 669 006 093

24.01.2023 SPRZEDAM 35000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.8 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 501 385 579

23.01.2023 KUPIĘ 40 WARLCHAKÓW KRAJOWYCH, 20 kg, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-704, tel.: 669 612 707

23.01.2023 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsny, 800 kg, wielkopolskie, pleszewski, 63-308, tel.: 783 998 470

23.01.2023 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK, hf, 70-90 kg, podlaskie, białostocki, 16-080, tel.: 510 315 910

23.01.2023 SPRZEDAM 80-90 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, proszowicki, 32-107, tel.: 787 299 815

23.01.2023 SPRZEDAM 14 BYKÓW, hf, 650 kg, pomorskie, sztumski, 82-410, tel.: 664 753 011

22.01.2023 SPRZEDAM 7 T ŻYTA KONS., transport firmowy, mazowieckie, ostrołecki, 07-440, tel.: 511 349 829

22.01.2023 SPRZEDAM 100 T RZEPAKU, transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-075, tel.: 606 324 378

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Ptaszyniec kurzy może przenosić groźne bakterie

Martyna Frątczak

Odkryto, że pospolity pasożyt drobiu – ptaszyniec kurzy – może być wektorem bakterii Listeria monocytogenes, powodujących listeriozę. Choroba ta występuje u ptaków oraz u ludzi i może mieć ciężki przebieg. Jaja i mięso skażone bakterią stanowią poważne zagrożenie dla konsumentów.

Najczęstszy pasożyt drobiu

Należący do rzędu roztoczy ptaszyniec kurzy (Dermanyssus gallinae) to jeden z najczęściej spotykanych pasożytów zewnętrznych drobiu. Co roku przyczynia się do ogromnych strat ekonomicznych w przemyśle drobiowym, zwłaszcza sektorze produkcji jaj. Wyłącznie w Europie szkody przez niego powodowane szacuje się na 231 mln euro rocznie. Żywi się krwią ptaków, przez co negatywnie wpływa na ich dobrostan, zdrowie i wydajność produkcyjną. Ptaszyniec jest obecny w Europie niemal na wszystkich fermach kur niosek.

Zwalczanie ptaszyńca opiera się głównie na stosowaniu chemicznych akarycydów do spryskiwania kurników przed zasiedleniem ptakami i utrzymywaniu wysokiej higieny w kurnikach. W terapii ptaków wykorzystuje się leki przeciwpasożytnicze, m.in. fluralaner. Ptaszyńce są też wrażliwe na bardzo wysokie (powyżej 45⁰C) i niskie (poniżej -20⁰C) temperatury oraz niską wilgotność powietrza. Niestety w ostatniej dekadzie obserwuje się coraz większą oporność ptaszyńca na chemiczne środki i leki stosowane w jego kontroli. Sprawia to, że jego eliminacja z ferm jest jeszcze trudniejsza. Stwierdzono, że ptaszyńce szczególnie licznie występują w gospodarstwach stosujących chów wolnowybiegowy i ekstensywny, gdzie kontrola pasożytów jest wyjątkowo problematyczna.

Ptaszyńce żerują zazwyczaj nocą, na nieopierzonych częściach ciała ptaków – np. podudziach czy powierzchownych żyłach występujących na szyi i grzbiecie. W ciągu dnia ptaszyniec ukrywa się w środowisku kurnika, we wszelkich szczelinach i otworach, przykładowo w metalowych połączeniach klatek czy w żerdziach. Atakuje wspinając się na sufit lub wyposażenie kurnika i spadając na ptaki. Dorosłe samice mogą wypić ilość krwi prawie 3 razy większą od własnej masy ciała. Przy dużej infestacji ptaszyńcami kura może stracić nawet 6% całkowitej objętości krwi w ciele.

Przenosiciel patogenów drobiu

To jeszcze nie wszystko. Okazuje się, że ptaszyniec kurzy może również być nosicielem bakterii zagrażających ptakom oraz nam, jako konsumentom mięsa drobiowego i jaj. Już jakiś czas temu odkryto, że w ciele ptaszyńców znajdować mogą się takie bakterie jak Escherichia coli, odpowiedzialna za kolibakteriozę oraz Pasteurella multocida, powodująca pasterelozę u drobiu. Stwierdzono również, że ptaszyniec może być wektorem (a więc przenosicielem) bakterii Salmonella enterica, atakującej układ pokarmowy.

Jak wynika z najnowszych badań, opisanych w prestiżowym czasopiśmie Nature Scientific Reports, ptaszyniec kurzy może być przenosicielem również innego patogenu. U ptaszyńców zebranych w pewnym gospodarstwie z wolnym wybiegiem w Grecji znaleziono bakterie Listeria monocytogenes. Bakterie te przyczyniają się do choroby nazywanej listeriozą, która może wystąpić zarówno u ptaków, jak i u ludzi. Odkrycie pomoże opracować lepsze programy kontroli tego patogenu. Patogeny przenoszone przez ptaszyńca szkodzą nie tylko zdrowiu ptaków. Skażenie jaj i mięsa stwarza ryzyko zakażenia u spożywających je ludzi.

 

Czy listerioza u ludzi może być winą ptaszyńca?

Listeria monocytogenes jest obecnie najczęściej przenoszonym przez żywność patogenem. Większość przypadków listeriozy u ludzi powiązano ze zjedzeniem skażonych produktów drobiowych – najczęściej jaj, lub mięsa. Choroba może być też wynikiem zjedzenia nieumytych warzyw i owoców, spożycia skażonych ryb czy owoców morza, bezpośredniego kontaktu z zakażonymi ptakami lub wypicia skażonej wody. Listeria dobrze czuje się w warunkach chłodniczych, dlatego przed zakażeniem nie chroni przechowywanie produktów spożywczych w lodówce.

Jak już wspomnieliśmy, ludzie często zakażają się Listerią przez spożycie jaj z tym patogenem. Bakterie Listeria monocytogenes zazwyczaj dostają się do jaj bezpośrednio przez zakażenie występujące u kury lub przez skażone otoczenie. Jak pokazało nowe odkrycie, ptaszyniec może się do tego przyczyniać. Listerioza u ludzi zazwyczaj ma łagodny przebieg, jednak jest groźna dla dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży oraz dla ludzi z upośledzeniem odporności i z chorobami przewlekłymi. Bakteria może u nich spowodować sepsę i ciężkie zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.

Listeria powoduje również chorobę u drobiu, która zazwyczaj ma charakter podkliniczny, ale zdarzają się też przypadki ciężkie. Szczególnie wrażliwe na ten patogen są pisklęta, u których w wyniku zakażenia może wystąpić posocznica, biegunka i zapalenie mózgu, czasami kończące się zejściem śmiertelnym. U niosek w wyniku zakażenia obniżeniu ulega produkcja jaj. Na zakażenie najbardziej narażone są ptaki żyjące w wilgotnym i dość chłodnym środowisku, z mokrą ściółką. Czynnikami ryzyka są również niska higiena sprzętu i pomieszczeń kurnika. Warunki sprzyjające Listerii mogą więc odpowiadać także ptaszyńcowi.

 

kury na wybiegu

Na podstawie:

Sioutas, Georgios, et al. "Isolation of Listeria monocytogenes from poultry red mite (Dermanyssus gallinae) infesting a backyard chicken farm in Greece." Scientific Reports 13.1 (2023): 685.

Zdjęcie we wstępie: Luis Fernández García / CC BY-SA 2.5 / Wikimedia Commons

 

 

 

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu