zm skiba

skiba

CenyRolnicze
21 lutego 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9966 EUR EUR - 4.3163 GBP GBP - 5.0406 DKK DKK - 0.5790
Archiwum


21.02.2024 14:39 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,40-8,50 zł/kg, średnia: 7,75 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

20.02.2024 MATIF: pszenica MAR24: 204,50 (+2,12%), kukurydza MAR24: 174,50 (+2,05%), rzepak MAJ24: 426,25 (-0,12%)

19.02.2024 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, łódzkie, tomaszowski, 97-226, tel.: 726 798 458

19.02.2024 SPRZEDAM 36 JAŁÓWEK, mięsny, 600 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 533 184 906

18.02.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, hf, 650 kg, pomorskie, sztumski, 82-410, tel.: 664 753 011

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Ptaszyniec kurzy może przenosić groźne bakterie

Martyna Frątczak

Odkryto, że pospolity pasożyt drobiu – ptaszyniec kurzy – może być wektorem bakterii Listeria monocytogenes, powodujących listeriozę. Choroba ta występuje u ptaków oraz u ludzi i może mieć ciężki przebieg. Jaja i mięso skażone bakterią stanowią poważne zagrożenie dla konsumentów.

Najczęstszy pasożyt drobiu

Należący do rzędu roztoczy ptaszyniec kurzy (Dermanyssus gallinae) to jeden z najczęściej spotykanych pasożytów zewnętrznych drobiu. Co roku przyczynia się do ogromnych strat ekonomicznych w przemyśle drobiowym, zwłaszcza sektorze produkcji jaj. Wyłącznie w Europie szkody przez niego powodowane szacuje się na 231 mln euro rocznie. Żywi się krwią ptaków, przez co negatywnie wpływa na ich dobrostan, zdrowie i wydajność produkcyjną. Ptaszyniec jest obecny w Europie niemal na wszystkich fermach kur niosek.

Zwalczanie ptaszyńca opiera się głównie na stosowaniu chemicznych akarycydów do spryskiwania kurników przed zasiedleniem ptakami i utrzymywaniu wysokiej higieny w kurnikach. W terapii ptaków wykorzystuje się leki przeciwpasożytnicze, m.in. fluralaner. Ptaszyńce są też wrażliwe na bardzo wysokie (powyżej 45⁰C) i niskie (poniżej -20⁰C) temperatury oraz niską wilgotność powietrza. Niestety w ostatniej dekadzie obserwuje się coraz większą oporność ptaszyńca na chemiczne środki i leki stosowane w jego kontroli. Sprawia to, że jego eliminacja z ferm jest jeszcze trudniejsza. Stwierdzono, że ptaszyńce szczególnie licznie występują w gospodarstwach stosujących chów wolnowybiegowy i ekstensywny, gdzie kontrola pasożytów jest wyjątkowo problematyczna.

Ptaszyńce żerują zazwyczaj nocą, na nieopierzonych częściach ciała ptaków – np. podudziach czy powierzchownych żyłach występujących na szyi i grzbiecie. W ciągu dnia ptaszyniec ukrywa się w środowisku kurnika, we wszelkich szczelinach i otworach, przykładowo w metalowych połączeniach klatek czy w żerdziach. Atakuje wspinając się na sufit lub wyposażenie kurnika i spadając na ptaki. Dorosłe samice mogą wypić ilość krwi prawie 3 razy większą od własnej masy ciała. Przy dużej infestacji ptaszyńcami kura może stracić nawet 6% całkowitej objętości krwi w ciele.

Przenosiciel patogenów drobiu

To jeszcze nie wszystko. Okazuje się, że ptaszyniec kurzy może również być nosicielem bakterii zagrażających ptakom oraz nam, jako konsumentom mięsa drobiowego i jaj. Już jakiś czas temu odkryto, że w ciele ptaszyńców znajdować mogą się takie bakterie jak Escherichia coli, odpowiedzialna za kolibakteriozę oraz Pasteurella multocida, powodująca pasterelozę u drobiu. Stwierdzono również, że ptaszyniec może być wektorem (a więc przenosicielem) bakterii Salmonella enterica, atakującej układ pokarmowy.

Jak wynika z najnowszych badań, opisanych w prestiżowym czasopiśmie Nature Scientific Reports, ptaszyniec kurzy może być przenosicielem również innego patogenu. U ptaszyńców zebranych w pewnym gospodarstwie z wolnym wybiegiem w Grecji znaleziono bakterie Listeria monocytogenes. Bakterie te przyczyniają się do choroby nazywanej listeriozą, która może wystąpić zarówno u ptaków, jak i u ludzi. Odkrycie pomoże opracować lepsze programy kontroli tego patogenu. Patogeny przenoszone przez ptaszyńca szkodzą nie tylko zdrowiu ptaków. Skażenie jaj i mięsa stwarza ryzyko zakażenia u spożywających je ludzi.

 

Czy listerioza u ludzi może być winą ptaszyńca?

Listeria monocytogenes jest obecnie najczęściej przenoszonym przez żywność patogenem. Większość przypadków listeriozy u ludzi powiązano ze zjedzeniem skażonych produktów drobiowych – najczęściej jaj, lub mięsa. Choroba może być też wynikiem zjedzenia nieumytych warzyw i owoców, spożycia skażonych ryb czy owoców morza, bezpośredniego kontaktu z zakażonymi ptakami lub wypicia skażonej wody. Listeria dobrze czuje się w warunkach chłodniczych, dlatego przed zakażeniem nie chroni przechowywanie produktów spożywczych w lodówce.

Jak już wspomnieliśmy, ludzie często zakażają się Listerią przez spożycie jaj z tym patogenem. Bakterie Listeria monocytogenes zazwyczaj dostają się do jaj bezpośrednio przez zakażenie występujące u kury lub przez skażone otoczenie. Jak pokazało nowe odkrycie, ptaszyniec może się do tego przyczyniać. Listerioza u ludzi zazwyczaj ma łagodny przebieg, jednak jest groźna dla dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży oraz dla ludzi z upośledzeniem odporności i z chorobami przewlekłymi. Bakteria może u nich spowodować sepsę i ciężkie zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.

Listeria powoduje również chorobę u drobiu, która zazwyczaj ma charakter podkliniczny, ale zdarzają się też przypadki ciężkie. Szczególnie wrażliwe na ten patogen są pisklęta, u których w wyniku zakażenia może wystąpić posocznica, biegunka i zapalenie mózgu, czasami kończące się zejściem śmiertelnym. U niosek w wyniku zakażenia obniżeniu ulega produkcja jaj. Na zakażenie najbardziej narażone są ptaki żyjące w wilgotnym i dość chłodnym środowisku, z mokrą ściółką. Czynnikami ryzyka są również niska higiena sprzętu i pomieszczeń kurnika. Warunki sprzyjające Listerii mogą więc odpowiadać także ptaszyńcowi.

 

kury na wybiegu

Na podstawie:

Sioutas, Georgios, et al. "Isolation of Listeria monocytogenes from poultry red mite (Dermanyssus gallinae) infesting a backyard chicken farm in Greece." Scientific Reports 13.1 (2023): 685.

Zdjęcie we wstępie: Luis Fernández García / CC BY-SA 2.5 / Wikimedia Commons

 

 

 

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu