kowalczyk

kowalczyk

CenyRolnicze
15 października 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9413 EUR EUR - 4.5733 GBP GBP - 5.4083 DKK DKK - 0.6147
Archiwum


18.10.2021 SPRZEDAM 30 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, ostrowski, 07-320, tel.: 790 338 005

18.10.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, hf, 650 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 510 641 861

18.10.2021 SPRZEDAM 15 BYKÓW, mięsny, 730 kg, kuj.-pom., toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

15.10.2021 13:48 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,00-6,00 zł/kg, średnia: 5,45 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

15.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-276,00 (+2,03%), kukurydza LIS21-245,75 (+1,97%), rzepak LIS21-672,50 (+1,89%) [euro/t]

15.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, warm.-maz., nidzicki, 13-111, tel.: 601 443 835

14.10.2021 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, ciechanowski, 06-460, tel.: 503 123 360

14.10.2021 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 680 kg, śląskie, żywiecki, 34-325, tel.: 784 164 148

12.10.2021 SPRZEDAM 4 JAŁÓWKI, mieszaniec, 650 kg, kuj.-pom., chełmiński, 86-230, tel.: 513 362 318

12.10.2021 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mieszaniec, 1,5 roku, kuj.-pom., radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

12.10.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ, L, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-240, 667 471 645

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, kuj.-pom., sępoleński, 89-430, 507 973 275

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, święt., ostrowiecki, 27-423, email: msmuchalski@gmail.com

12.10.2021 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, warm.-maz., działdowski, 13-220, 504 802 170

Dodaj komunikat

ph konrad

agrifirm

5 faktów na temat mleka A2

Cezary Wójcicki
mleko a2
Źródło: pixabay.com

Mleko u niektórych osób powoduje nietolerancję. Odpowiedzmy sobie na pytanie jak zdrowe lub niezdrowe jest mleko? Czy mleko A2 może być rozwiązaniem? Mleko A2 teoretycznie powinno być lepiej tolerowane.

 

1. Co to jest mleko A2

 

Oznaczenie A2 lub A1 odnosi się do odpowiednich kazein w mleku. Różnica między tymi dwoma wariantami polega na odchyleniu kazeiny beta. Mleko A2 powinno być niezmienionym wariantem naturalnego mleka pełnego. W trakcie ewolucji, u bydła, wystąpiła mutacja punktowa, tzw. wariant A1.

 

2. Co jest specjalnego w mleku A2?

 

Tak zwane mleko A2 powinno być bardziej tolerowane przez osoby z nietolerancją laktozy. Wynika to z faktu, że przy trawieniu kazeiny A1 uwalnia się prawdopodobnie więcej BCM-7 (beta-casomorfina-7) niż w wariancie A2. Jednak takie ośrodki jak Max Rubner Institute nie wykazały lepszej tolerancji na mleko A2. Zawartość laktozy również nie powinna różnić się od mleka A1.

 

3. Jakie krowy dają mleko A2?

 

Skład mleka zależy, między innymi, od rasy bydła. Rasy takie jak Jersey, Brown Swiss i Guernsey produkują głównie mleko o wariancie A2. Krowy rasy Hf dają tylko około 36 procent mleka A2.

 

4. Czy mleko A2 jest nowym celem hodowli?

 

Szacuje się, że czyste mleko A2, w Nowej Zelandii, stanowi około 8 % sprzedawanego mleka. Oznacza to, że udział tego produktu w rynku jest większy niż w przypadku mleka ekologicznego. Kilka stowarzyszeń hodowlanych zareagowało na zwiększony popyt na mleko A2.

 

5. Jak reaguje rynek?

 

W Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych mleko A2 jest już dostępne za pośrednictwem specjalnych kanałów marketingowych. W Niemczech niektórzy rolnicy specjalizowali się już w produkcji mleka A2. Niestety to, jak rynek rozwinie się w tym kierunku, nie jest jeszcze jasne.

 

Źródło: Wir sind Tierarzt, DLG

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu