kojs

kps

CenyRolnicze
29 listopada 2022, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.5164 EUR EUR - 4.6813 GBP GBP - 5.4141 DKK DKK - 0.6295
Archiwum


28.11.2022 13:03 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,07 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

28.11.2022 MATIF: pszenica GRU22: 325,50 (-0,38%), kukurydza MAR23: 301,00 (-0,99%), rzepak LUT23: 584,25 (-0,97%)

28.11.2022 SPRZEDAM 500 T KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, bialski, 21-560, tel.: 690 360 419

28.11.2022 SPRZEDAM 150 T KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, chełmski, 22-120, tel.: 882 121 011

28.11.2022 SPRZEDAM 2 KROWY, 700 kg, warmińsko-mazurskie, iławski, 14-220, tel.: 669 664 549

28.11.2022 SPRZEDAM 150 T KUKURYDZY, transport firmowy, małopolskie, brzeski, 32-820, tel.: 508 966 169

28.11.2022 SPRZEDAM 7 KRÓW, 650 kg, kujawsko-pomorskie, bydgoski, 86-060, tel.: 511 907 084

27.11.2022 SPRZEDAM 500 T KUKURYDZY, transport rolnika, łódzkie, łowicki, 99-440, tel.: 723 632 353

26.11.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 700 kg, mazowieckie, garwoliński, 08-420, tel.: 517 474 601

25.11.2022 SPRZEDAM 2 T GROCHU, transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-241, tel.:604 968 657

25.11.2022 SPRZEDAM 1000 TUCZNIKÓW, 132 kg, 59%, wielkopolskie, chodzieski, 64-840, tel.: 692 461 862

25.11.2022 KUPIĘ 150 WARCHLAKÓW KRAJOWYCH, 30 kg, lubelskie, radzyński, 21-300, tel.: 517 280 130

24.11.2022 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 135 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

24.11.2022 SPRZEDAM 250 T KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, tomaszowski, 22-664, tel.: 501 404 821

24.11.2022 SPRZEDAM 40 KRÓW, 800 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

24.11.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.11.2022 SPRZEDAM 1500 TUCZNIKÓW, 110 kg, 56%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 533 296 866

23.11.2022 KUPIĘ 7 BYCZKÓW, mięsny, 250 kg, wielkopolskie, poznański, 62-090, tel.: 601 895 029

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Istnieje poważna obawa, że poszerzanie stref ASF negatywnie odbije się na naszych zdolnościach eksportowych

Redakcja
wiadomosci asf u swin dzikow portal cenyrolnicze pl

W związku z rozprzestrzenianiem się wirusa ASF na coraz nowe obszary, zarówno duże zakłady jak i fermy trzody chlewnej zostają włączone do stref z ograniczeniami. Istnieje poważna obawa, że poszerzanie stref ASF negatywnie odbije się na naszych zdolnościach eksportowych, a z trudem zdobyte rynki eksportowe zostaną przejęte przez konkurentów z krajów wolnych od ASF.

 

W OIE (Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt) wypracowano sposób, aby utrzymać rynki eksportowe pomimo włączenia producentów do stref z ograniczeniami. Tym sposobem jest kompartmentalizacja w odniesieniu do ASF.

 

Kompartment (wg OIE) oznacza obszar mniejszy niż strefa. Zgodnie z OIE kompartment stanowi jeden lub więcej obiektów (ferm) ze zwierzętami tego samego gatunku, wolnymi od określonego drobnoustroju i objętymi wspólnym systemem bioasekuracji. Zwierzęta znajdujące się w obiektach kompartmentu są wolne od określonej choroby (np. ASF), a nad stadami znajdującymi się w kompartmencie o prowadzony jest nadzór inspekcji weterynaryjnej (monitoring kliniczny i badania laboratoryjne).

 

Struktury kompartmentu tworzą poszczególne jego ogniwa zintegrowane w ściśle współpracujący system oraz przestrzegające ustalonych dla każdego ogniwa zasad bioasekuracji. W przypadku produkcji żywca wieprzowego i wyrobów wieprzowych w skład ogniw należą: fermy mateczne; tuczarnie, rzeźnie, zakłady mięsne, wytwórnie pasz, prywatni lekarze weterynarii obsługujący fermy, inspekcja weterynaryjna, laboratoria diagnostyczne, transport i zakłady utylizacyjne. W kompartmencie konieczne jest prowadzenie pełnej dokumentacji produkcyjno-hodowlanej oraz dokumentacji leczenia zwierząt. Wymagania kompartmentu opracowane oddzielnie dla każdego z wymienionych ogniw muszą w stosunku do siebie być kompatybilne i możliwe do stałego monitorowania i dokumentacji.

 

Zasady działania kompartmentu powinny zostać opracowane i przyjęte przez inspekcję weterynaryjną przy udziale ekspertów unijnych. Utworzenie kompartmentu wymaga znacznych nakładów finansowych oraz współpracy wszystkich jego ogniw.

 

Naszym zdaniem działanie sektora wieprzowego w ramach kompartmentów jest korzystne nie tylko dla producentów żywca i przetwórców, ale również i Skarbu Państwa, który może ograniczyć koszty związane z odszkodowaniami i rekompensatami.

 

Źródło: Aleksander Dargiewicz - KZP-PTCH

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu