Niechęć ze strony Chin do sprowadzania mięsa wieprzowego z Unii Europejskiej spowodowała znaczne zmniejszenie eksportu unijnej wieprzowiny w pierwszej połowie 2017 roku w porównaniu do tego samego okresu sprzed roku.
Wstrzymując import, Chiny spowalniają handel mięsem wieprzowym pochodzącym z Unii Europejskiej. Wg wstępnych danych Komisji Europejskiej, kraje członkowskie w pierwszej połowie 2017 roku sprzedały do państw trzecich około 1,88 mln ton mięsa wieprzowego z uwzględnieniem produktów ubocznych przetwórstwa. Jest to o 11%, względnie około 233,500 ton mniej niż w pierwszej połowie 2016 roku.
Załamanie gospodarcze w Chinach prowadzi do zmniejszenia eksportu
Wyłączną odpowiedzialność za zmniejszenie eksportu ponosi załamanie stosunków gospodarczych z Chinami. Względem stycznia 2016 roku, ilość mięsa wieprzowego sprzedawanego do Chińskiej Republiki Ludowej przez Unię Europejską zmniejszyła się o 31,1%, do 684,570 ton. Niemal wszystkie kraje członkowskie Unii Europejskiej musiały pogodzić się ze stratami w sprzedaży. Szczególnie duże straty zanotowały Niemcy i Dania.
Również Stany Zjednoczone, jako konkurent Unii Europejskiej, wyeksportowały w pierwszej połowie 2017 roku do Chin mniej mięsa wieprzowego, z uwzględnieniem produktów uzyskiwanych przy jego przetwórstwie. Wg danych Amerykańskiej Federacji ds. Eksportu Mięsa (USMEF), ilość sprzedanego towaru zmalała o 6 % , do 181,480 ton.
Eksport mięsa wieprzowego do innych państw trzecich przebiega dobrze
Eksport mięsa wieprzowego do Japonii, wg danych Komisji Europejskiej, w porównaniu do pierwszej połowy 2016 roku, wzrósł w pierwszej połowie roku 2017 o prawie 6,6% (do 210,280 t). Jeszcze lepsze wyniki osiągnął eksport do Korei Południowej, który wzrósł o jedną czwartą (do 146,550t). Odnośne wartości dla eksportu na Filipiny wzrosły w porównaniu do zeszłego roku o 11,6% (do 128,400t).
Źródło: agrarheute.com