Na rynku mięsnym w Polsce dojdzie do połączenie dwóch dużych podmiotów. Już od jakiegoś czasu mówiło się, że "stokłosa połączy się z Łukowem".
W 2017 Zakłady Mięsne "Łmeat-Łuków" S.A. rozpoczęły procedurę połączenia z Zakładami Mięsnymi Henryka Stokłosy Sp. z o.o. w Śmiłowie. Finalizacja połączenia planowana jest na koniec roku - czytamy w komunikacie wydanym przez oba podmioty.
Celem konsolidacji jest specjalizacja produkcji obu zakładów oraz optymalizacja kosztów działalności.
Zakłady Mięsne w Łukowie kontynuować będą ubój wieprzowy i wołowy, produkcję mięs kulinarnych wieprzowych i wołowych, produkcję wędlin z udziałem wołowiny (w tym wyrobów długo dojrzewających) oraz produkcję konserw.
Z kolei Zakłady Mięsne Henryka Stokłosy w Śmiłowie specjalizować się będą w produkcji wędzonek, kiełbas cienkich oraz wszelkich innych wyrobów wędliniarskich.
Projektowane połaczenie obu zakładów ma na celu zwiększenie efektywności działalności i innowacyjności produkcjiPozwoli to także na stworzenie atrakcyjniejszej oferty produktowej.