kojs

skiba

CenyRolnicze
06 grudnia 2023, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0202 EUR EUR - 4.3382 GBP GBP - 5.0656 DKK DKK - 0.5819
Archiwum


06.12.2023 14:23 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,20-7,20 zł/kg, średnia: 6,62 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

04.12.2023 MATIF: pszenica GRU23: 223,75 (+0,34%), kukurydza MAR24: 202,50 (+1,25%), rzepak LUT24: 444,75 (+0,79%)

04.12.2023 SPRZEDAM 48 T ŻYTA KONS., transport firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-500, tel.: 609 294 313

04.12.2023 SPRZEDAM 1 KROWĘ, mięsny, 550 kg, warmińsko-mazurskie, lidzbarski, 11-130, tel.: 693 624 031

04.12.2023 SPRZEDAM 100 TUCZNIKÓW, 120 kg, 59%, łódzkie, piotrkowski, 97-340, tel.: 663 557 698

04.12.2023 SPRZEDAM 90-100 TUCZNIKÓW, 133 kg, 58%, mazowieckie, ciechanowski, 06-400, tel.: 791 082 825

30.11.2023 SPRZEDAM 2 BYKI, mięsny, 500-800 kg, dolnośląskie, polkowicki, 59-140, tel.: 506 230 526

30.11.2023 SPRZEDAM 15 JAŁÓWEK, mięsny, 600 kg, lubuskie, zielonogórski, 66-110, tel.: 696 270 283

30.11.2023 KUPIĘ 24 T SALETRY AMONOWEJ, transport firmowy, kujawsko-pomorskie, Inowrocław, 88-153, tel.: 695 404 257

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

KZP-PTCH: Globalizacja korzystna dla producentów żywca i przetwórców wieprzowiny

Redakcja
wiadomosci warchlaki

Na rynku hiszpańskim jak i w całej Europie ceny tuczników rosną. Jak informuje Mercedes Vega z firmy Genesus w ostatnim tygodniu średnia cena wyniosła 1,31 €/kg wagi żywej (5,56 zł/kg). Jest to powyżej średniej ceny z tego samego okresu za ostatnie trzy lata. Wpływ na to miał wysoki popyt ze strony krajów azjatyckich przy odgraniczonej podaży żywca w krajach UE spowodowany spadkiem pogłowia, który przewyższył wzrost wydajności produkcji.

W całej Unii Europejskiej magazyny z mrożoną wieprzowiną zostały opróżnione. Ceny prosiąt w Hiszpanii osiągnęły poziom dwukrotnie wyższy niż przed rokiem i są najwyższe od 15 lat.

Powodem tej sytuacji niezaprzeczalnie jest globalizacja branży wieprzowiny. Samowystarczalność sektora wieprzowego w UE osiągnęła poziom 116%. Oznacza to, że co szósty tucznik wyprodukowany w UE po przetworzeniu musi zostać wywieziony i sprzedany na rynkach trzecich. Jeżeli tak by się nie stało mielibyśmy kryzys na rynku wieprzowiny, którego skutków nie złagodziłyby przecież dopłaty do prywatnego przechowalnictwa. W takim wypadku cała Europa musiałaby przejść przez falę bankructw, które dopasowałyby poziom produkcji do chłonności wewnętrznego rynku unijnego. Globalizacja stała się więc czynnikiem, który okazał się korzystny zarówno dla przetwórców jak i producentów żywca wieprzowego.

Źródło: kzp-ptch.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu