kojs

kojs

CenyRolnicze
31 marca 2023, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.2934 EUR EUR - 4.6755 GBP GBP - 5.3107 DKK DKK - 0.6277
Archiwum


31.03.2023 13:25 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,40 zł/kg, średnia: 8,80 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

31.03.2023 MATIF: pszenica MAJ23: 260,25 (-0,57%), kukurydza CZE23: 257,75 (-0,48%), rzepak MAJ23: 475,75 (+1,93%)

31.03.2023 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mięsny, 600 kg, wielkopolskie, nowotomyski, 64-310, tel.: 501 320 409

31.03.2023 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 600 kg, pomorskie, tczewski, 83-121, tel.: 797 850 497

31.03.2023 SPRZEDAM 12 TUCZNIKÓW, 110 kg, wielkopolskie, ostrowski, 63-405, tel.: 782 244 258

30.03.2023 SPRZEDAM 800 TUCZNIKÓW, 110 kg, 56%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 502 479 710

28.03.2023 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mięsny, 800 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

28.03.2023 KUPIĘ 30 BYCZKÓW, hf, 70 kg, podlaskie, łomżyński, 18-400, tel.: 502 177 424

27.03.2023 SPRZEDAM 35000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 3 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 501 385 579

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

KZP-PTCH: Globalizacja korzystna dla producentów żywca i przetwórców wieprzowiny

Redakcja
wiadomosci warchlaki

Na rynku hiszpańskim jak i w całej Europie ceny tuczników rosną. Jak informuje Mercedes Vega z firmy Genesus w ostatnim tygodniu średnia cena wyniosła 1,31 €/kg wagi żywej (5,56 zł/kg). Jest to powyżej średniej ceny z tego samego okresu za ostatnie trzy lata. Wpływ na to miał wysoki popyt ze strony krajów azjatyckich przy odgraniczonej podaży żywca w krajach UE spowodowany spadkiem pogłowia, który przewyższył wzrost wydajności produkcji.

W całej Unii Europejskiej magazyny z mrożoną wieprzowiną zostały opróżnione. Ceny prosiąt w Hiszpanii osiągnęły poziom dwukrotnie wyższy niż przed rokiem i są najwyższe od 15 lat.

Powodem tej sytuacji niezaprzeczalnie jest globalizacja branży wieprzowiny. Samowystarczalność sektora wieprzowego w UE osiągnęła poziom 116%. Oznacza to, że co szósty tucznik wyprodukowany w UE po przetworzeniu musi zostać wywieziony i sprzedany na rynkach trzecich. Jeżeli tak by się nie stało mielibyśmy kryzys na rynku wieprzowiny, którego skutków nie złagodziłyby przecież dopłaty do prywatnego przechowalnictwa. W takim wypadku cała Europa musiałaby przejść przez falę bankructw, które dopasowałyby poziom produkcji do chłonności wewnętrznego rynku unijnego. Globalizacja stała się więc czynnikiem, który okazał się korzystny zarówno dla przetwórców jak i producentów żywca wieprzowego.

Źródło: kzp-ptch.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu