kojs

kojs

CenyRolnicze
27 maja 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.2966 EUR EUR - 4.6102 GBP GBP - 5.4209 DKK DKK - 0.6197
Archiwum


27.05.2022 13:45 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,60 zł/kg, średnia: 9,12 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.05.2022 MATIF: pszenica WRZ22-414,75 (+1,28%), kukurydza CZE22-352,25 (+0,28%), rzepak SIE22-828,25 (-0,27%) [euro/t]

27.05.2022 SPRZEDAM 50 T ŻYTA PASZOWEGO, transport firmowy, wielkopolskie, koniński, 62-570, tel.: 691 551 010

27.05.2022 SPRZEDAM 150 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, koniński, 62-570, tel.: 691 551 010

27.05.2022 ZLECĘ TRANSPORT, tir wywrotka, do 5000 km, dolnośląskie, wrocławski, 55-065, tel.: 693 132 985

27.05.2022 SPRZEDAM 55 T RZEPAKU, transport firmowy, łódzkie, brzeziński, 95-063, tel.: 660 795 896

27.05.2022 KUPIĘ 5 T SALETRY AMONOWEJ, transport firmowy, dolnośląskie, świdnicki, 58-173, tel.: 603 627 286

26.05.2022 SPRZEDAM 165 SZT. TUCZNIKA, 135 kg, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

26.05.2022 SPRZEDAM 24 T KUKURYDZY, transport firmowy, podlaskie, białostocki, 16-070, tel.: 506 375 860

25.05.2022 SPRZEDAM 40 T PSZENICY KONS., transport firmowy, świętokrzyskie, opatowski, 27-500, tel.: 513 853 622

25.05.2022 SPRZEDAM 100 JAJ TYGODNIOWO, XL, świętokrzyskie, jędrzejowski, 28-350, tel.: 607 821 755

25.05.2022 SPRZEDAM 17 BYKÓW, mięsny, 700 kg, pomorskie, starogardzki, 83-213, tel.: 696 551 734

25.05.2022 SPRZEDAM 2 BYKI, mięsny, 700 kg, mazowieckie, przasnyski, 06-316, tel.: 516 552 096

24.05.2022 SPRZEDAM 26 T RZEPAKU, transport firmowy, wielkopolskie, gostyński, 63-800, tel.: 735 215 420

24.05.2022 SPRZEDAM 40 T PSZENICY KONS., transport firmowy, kujawsko-pomorskie, mogileński, 88-306, tel.: 691 628 959

23.05.2022 SPRZEDAM 25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-500, tel.: 663 707 558

23.05.2022 SPRZEDAM 2 JAŁÓWKI, mięsna, 550 kg, mazowieckie, gostyniński, 09-550, tel.: 880 081 394

23.05.2022 SPRZEDAM 12 BYKÓW, mieszaniec, 650 kg, kujawsko-pomorskie, grudziądzki, 86-320, tel.: 512 809 331

23.05.2022 SPRZEDAM 60 T PSZENŻYTA, transport firmowy, lubuskie, sulęciński, 66-435, tel.: 667 688 170

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Trudno o optymizm. Sytuacja na rynku trzody chlewnej coraz gorsza

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

- Zakłady, czy sieci handlowe często nie patrzą na polską wieprzowinę jako na produkt z prawem pierwszeństwa. Cóż się dziwić, jeżeli nawet rolnicy często nie doceniają walorów polskiej genetyki w produkcji tucznika i wybierają tą komercyjną z importu… - pisze o aktualnych nastrojach na rynku trzody chlewnej Bartosz Czarniak ze związku Polsus.

 

Coraz większe problemy producentów wieprzowiny. Cena na niemieckiej dużej giełdzie nie uległa zmianie i dalej wynosi niskie 1,20 euro za kg. W Polsce również cenniki nie zmieniły swoich wartości i stawki maksymalne oscylują w granicach 5,50 - 5,60 zł za kg w klasie E, co jest znacznie poniżej kosztów produkcji. Najgorsze jest to, że ciągle pojawiają się nowe problemy. Po pojawieniu się ASF w Włoszech, kraje dalekiej Azji, które importowały stamtąd mięso zablokowały już handel. Oczywiście na miejsce tego mięsa sprowadzą towar z innych państw, ale chrapkę na to ma nie tylko Europa, ale i chociażby USA, co oznacza, że znów będzie więcej towaru na rynku unijnym. Możemy zatem spodziewać się większej presji importowej wieprzowiny również w Polsce. Unia Europejska gotuje się w nadmiarze towaru wynikającym z nadwyżki produkcji, która nie może wyjechać do krajów trzecich! W mojej ocenie, kryzys na rynku wcale tak szybko się nie skończy i te analizy, które były tworzone chociażby miesiąc temu są już nieaktualne. ASF rozsadza produkcję wieprzowiny w Europie.

 

Chiny zapowiadają że do 2023 roku uzyskają niezależność produkcyjną jeśli chodzi o świnie, a w następnych latach rozpoczną ekspansję eksportową. Oczywiście wieprzowina chińska jest droższa od europejskiej, ale i tak może być ona atrakcyjna dla innych krajów dalekiej Azji. Nasze dotychczasowe fundamenty eksportowo-handlowe drżą w posadach i kraje (szczególnie dotknięte ASF) muszą się zastanowić nad ich zmianą, bo najbardziej tutaj cierpią ci, którzy w ostatnich latach zainwestowali, zawierzyli w produkcję świń. Oczywiście, podobnie jak dawniej, i ten kryzys się kiedyś skończy, tylko z każdym kolejnym dniem, tygodniem jego skutki będą coraz bardziej dramatyczne dla rolników, a i ci najwytrwalsi muszą najpierw poradzić sobie z problemami bieżącymi.

 

Zamiast rolników, świnie hodują korporacje

 

Z danych wynika, że już teraz mamy spory kryzys produkcyjny. Coraz mniej jest stad loch w Polsce, coraz mniej macior, a także notujemy coraz mniejszy import prosiąt z zewnątrz. Jednocześnie zwiększa się import całych półtusz, czy też świń rzeźnych, co uniemożliwia podwyżki cen w skupach. Niemcy mają problem ze zwiększeniem ubojów w swoich zakładach, przez ograniczenia covidowe, jednakże mięsa na rynku jest na tyle dużo, że nikt nawet nie próbuje zwiększać mocy ubojowych i podnosić cenników. Do dnia wystąpienia ASF w tym kraju, nadwyżka produkcji kierowana była na eksport do krajów trzecich. Obecne coraz częściej mówi się tam o zejściu z produkcją do samowystarczalności. Podobnie jak w Polsce, producenci zza Odry borykają się z brakiem opłacalności i na potęgę likwidują lub ograniczają swoje stada. W wyniku tego, Niemcy bardzo szybko mogą osiągnąć stan produkowania wieprzowiny tylko w takiej ilości, jaką oni sami skonsumują. Ale co będzie dalej? Czy w końcu u nich przyjdzie uspokojenie i poprawa opłacalności?

 

U nas tak to nie zadziałało, efektem czego mamy teraz produkcję mniejszą od potrzeb. Tyle że u nas nie mamy silnego patriotyzmu konsumenckiego, a zakłady, czy sieci handlowe często nie patrzą na polską wieprzowinę jako na produkt z prawem pierwszeństwa. Cóż się dziwić, jeżeli nawet rolnicy często nie doceniają walorów polskiej genetyki w produkcji tucznika i wybierają tą komercyjną z importu… Jeszcze 15 lat temu byliśmy potęgą w produkcji wieprzowiny w Europie z dominującą produkcją w mniejszych gospodarstwach rodzinnych, o powrocie czego marzy teraz komisarz Wojciechowski. Ale teraz jesteśmy głównie importerem mięsa, a produkcją tuczników zajmują się coraz mniej liczne gospodarstwa, a w coraz większym stopniu korporacje spożywcze, które co najwyżej korzystają z usług rolnika jako właściciela budynków. Co więcej, nawet nie mamy sprawdzonych danych w tym zakresie, by to faktycznie zweryfikować.

 

Autor: Bartosz Czarniak (Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej)

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu