Dostawy argentyńskiej wołowiny do Unii Europejskiej spadły prawie do zera w związku z pandemią koronawirusa. Także Chińczycy znacznie ograniczyli import mięsa z tego kraju.
Argentyński eksport wołowiny gwałtownie wzrósł w ostatnich latach, a napędzany był szczególnie przez popyt w Chinach. To spowodowało, że wartość eksportu wołowiny wzrosła do 3 miliardów dolarów w 2019 roku. Przesyłki były większe w zeszłym roku o 50% i osiągnęły 845 877 ton, przy czym Chiny są odbiorcą 3/4 dostaw tego mięsa. Dziewięć procent eksportu argentyńskiej wołowiny trafiało na rynek Unii Europejskiej.
Pandemia koronawirusa, która spowodowała zakażenie ponad miliona ludzi i doprowadziła do ponad 50 000 zgonów, sparaliżowała globalny handel, uderzając również w Argentynę, która i tak zmaga się z recesją i kryzysem zadłużenia. - Ze względu na wpływ pandemii rynki eksportowe ograniczyły wiele swoich zakupów i są bardzo ograniczone - powiedział Mario Ravettino, prezes konsorcjum argentyńskich eksporterów mięsa ABC.
Ravettino powiedział w rozmowie z Reutersem, że marcowy eksport wołowiny do Chin gwałtownie spadł, osiągając 15-procentowy poziom wysyłek z końca ubiegłego roku, gdy do Państwa Środka wysyłano 50 tys. to wołowiny miesięcznie. Chińczycy nie dość, że zamawiają mniej, to jeszcze po niższych cenach, bowiem w styczniu doszło do renegocjacji kontraktów ze względu na komplikacje wynikające z oddziaływania koronawirusa – zamknięte restauracje i hotele.
Argentyńscy przedstawiciele przemysłu mięsnego stwierdzili, że na rynku w Europie, który jest obecnie w centrum pandemii, popyt spadł jeszcze mocniej, paraliżując eksport do regionu, który normalnie kupuje droższe kawałki wołowiny z Ameryki Południowej. - W Europie praktycznie wszystkie restauracje są zamknięte, ponieważ są poddane kwarantannie, a wołowina w Europie jest zasadniczo spożywana wyłącznie w restauracjach - powiedział Miguel Schiariti, dyrektor Argentyńskiej Izby Przemysłu Mięsnego i Handlu (CICCRA). - Unia Europejska zniknęła z rynku. Obecnie nie ma eksportu do UE – potwierdził Ravettino. Argentyńscy eksporterzy wołowiny w zaistniałej zwrócili się w stronę rynku krajowego, aby utrzymać działalność swoich zakładów, nawet jeśli oznacza to niższe marże.