Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 września 2020, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3.8359 EUR EUR - 4.5055 GBP GBP - 4.9195 DKK DKK - 0.6055
Archiwum
22.09.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 194,75 (+ 0,78%), kukurydza LIS20 - 171,25 (+ 0,74%), rzepak LIS20 - 391,00 (0,00%) [euro/tona] +++ +++ +++ 21.09.2020 13:26 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,50 - 5,60 zł/kg, średnia: 4,88 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++

Krajowe źródła białka alternatywą dla importowanego białka GMO

Redakcja

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się wczoraj, zorganizowana przez Izbę Gospodarczą Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz konferencja pt. „Krajowe źródła białka jako alternatywa dla importowanego białka modyfikowanego genetycznie z perspektywy przemysłu paszowego”.

W spotkaniu wziął udział minister Krzysztof Jurgiel, który podkreślił, że przyczyni się ono do wypracowania wspólnego stanowiska w kwestii stosowania w paszach białka modyfikowanego genetycznie.

Szef resortu rolnictwa poinformował, że powołany z resorcie Zespół opracował w tym zakresie program, który przewiduje rozwiązania służące zwiększeniu zaopatrzenia na białko roślinne z rodzimej produkcji, w taki sposób, aby zaspokoić około połowy krajowego zapotrzebowania na ten surowiec. Minister przypomniał, że Komisja Europejska pracuje nad unijnym planem białkowym, tak aby wyeliminować w paszach soję genetycznie modyfikowaną. Zamierza ona opublikować swój plan do końca 2018 roku. Poinformował również, że Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przystąpił do opracowania specjalnego systemu pozyskiwania i kierowania na rynek większych partii rodzimych roślin białkowych.

 

Uczestnikami konferencji byli przedstawiciele organizacji pozarządowych, środowisk naukowych, przemysłu paszowego oraz posłowie, którzy w większości poparli przygotowany przez resort projekt nowelizacji ustawy o paszach.

Konferencja miała na celu przedstawienie możliwości stosowania rodzimych źródeł białka w produkcji mieszanek paszowych dla zwierząt gospodarskich w oparciu o doświadczenie przemysłu paszowego. Przedstawiono informacje o poziomie krajowych surowców wysokobiałkowych obecnie wykorzystywanych w produkcji pasz, rozwoju uprawy soi oraz możliwych perspektywach zwiększenia tych ilości.

Omawiano także szanse innowacyjnych technologii wykorzystania białka owadziego w paszach.

 

Tematyka tejże konferencji wpisuje się w działania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmierzające do ograniczenia stosowania soi GMO w paszach.

 

Źródło: MRiRW