Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
25 stycznia 2021, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3.7402 EUR EUR - 4.5436 GBP GBP - 5.1141 DKK DKK - 0.6107
Archiwum
25.01.2021 13:10 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,40 - 6,20 zł/kg, średnia: 5,75 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ 22.01.2021 MATIF: pszenica. MAR21 - 223,25 (- 3,67%), kukurydza MAR21 - 209,25 (- 2,11%), rzepak LUT21 - 432,25 (- 0,35%) [euro/tona] +++ +++ +++ +++

Krajowe źródła białka alternatywą dla importowanego białka GMO

Redakcja

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się wczoraj, zorganizowana przez Izbę Gospodarczą Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz konferencja pt. „Krajowe źródła białka jako alternatywa dla importowanego białka modyfikowanego genetycznie z perspektywy przemysłu paszowego”.

W spotkaniu wziął udział minister Krzysztof Jurgiel, który podkreślił, że przyczyni się ono do wypracowania wspólnego stanowiska w kwestii stosowania w paszach białka modyfikowanego genetycznie.

Szef resortu rolnictwa poinformował, że powołany z resorcie Zespół opracował w tym zakresie program, który przewiduje rozwiązania służące zwiększeniu zaopatrzenia na białko roślinne z rodzimej produkcji, w taki sposób, aby zaspokoić około połowy krajowego zapotrzebowania na ten surowiec. Minister przypomniał, że Komisja Europejska pracuje nad unijnym planem białkowym, tak aby wyeliminować w paszach soję genetycznie modyfikowaną. Zamierza ona opublikować swój plan do końca 2018 roku. Poinformował również, że Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przystąpił do opracowania specjalnego systemu pozyskiwania i kierowania na rynek większych partii rodzimych roślin białkowych.

 

Uczestnikami konferencji byli przedstawiciele organizacji pozarządowych, środowisk naukowych, przemysłu paszowego oraz posłowie, którzy w większości poparli przygotowany przez resort projekt nowelizacji ustawy o paszach.

Konferencja miała na celu przedstawienie możliwości stosowania rodzimych źródeł białka w produkcji mieszanek paszowych dla zwierząt gospodarskich w oparciu o doświadczenie przemysłu paszowego. Przedstawiono informacje o poziomie krajowych surowców wysokobiałkowych obecnie wykorzystywanych w produkcji pasz, rozwoju uprawy soi oraz możliwych perspektywach zwiększenia tych ilości.

Omawiano także szanse innowacyjnych technologii wykorzystania białka owadziego w paszach.

 

Tematyka tejże konferencji wpisuje się w działania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmierzające do ograniczenia stosowania soi GMO w paszach.

 

Źródło: MRiRW

Może zainteresuje Cię również:

Soczewica: zapomniana roślina wraca na niemieckie

Soczewica, dawniej uważana za żywność dla ubogich, obecnie p

Dwa lata to zdecydowanie za mało na uwolnienie się

- Cały zasób polskiego surowca białkowego, który jest dostęp

Sejm odłożył zakaz stosowania pasz GMO o dwa lata

Wczoraj Sejm uchwalił nowelizację ustawy o paszach wydłużają