Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
12 kwietnia 2021, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3.8144 EUR EUR - 4.5330 GBP GBP - 5.2411 DKK DKK - 0.6095
Archiwum
12.04.2021 MATIF: pszenica MAJ21 - 211,25 (- 0,71%), kukurydza CZE21 - 216,25 (- 0,35%), rzepak MAJ21 - 502,50 (- 1,57%) [euro/tona] +++ +++ +++ 12.04.2021 13:35 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,90 - 6,70 zł/kg, średnia: 6,13 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++

Krajowe źródła białka alternatywą dla importowanego białka GMO

Redakcja

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się wczoraj, zorganizowana przez Izbę Gospodarczą Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz konferencja pt. „Krajowe źródła białka jako alternatywa dla importowanego białka modyfikowanego genetycznie z perspektywy przemysłu paszowego”.

W spotkaniu wziął udział minister Krzysztof Jurgiel, który podkreślił, że przyczyni się ono do wypracowania wspólnego stanowiska w kwestii stosowania w paszach białka modyfikowanego genetycznie.

Szef resortu rolnictwa poinformował, że powołany z resorcie Zespół opracował w tym zakresie program, który przewiduje rozwiązania służące zwiększeniu zaopatrzenia na białko roślinne z rodzimej produkcji, w taki sposób, aby zaspokoić około połowy krajowego zapotrzebowania na ten surowiec. Minister przypomniał, że Komisja Europejska pracuje nad unijnym planem białkowym, tak aby wyeliminować w paszach soję genetycznie modyfikowaną. Zamierza ona opublikować swój plan do końca 2018 roku. Poinformował również, że Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przystąpił do opracowania specjalnego systemu pozyskiwania i kierowania na rynek większych partii rodzimych roślin białkowych.

 

Uczestnikami konferencji byli przedstawiciele organizacji pozarządowych, środowisk naukowych, przemysłu paszowego oraz posłowie, którzy w większości poparli przygotowany przez resort projekt nowelizacji ustawy o paszach.

Konferencja miała na celu przedstawienie możliwości stosowania rodzimych źródeł białka w produkcji mieszanek paszowych dla zwierząt gospodarskich w oparciu o doświadczenie przemysłu paszowego. Przedstawiono informacje o poziomie krajowych surowców wysokobiałkowych obecnie wykorzystywanych w produkcji pasz, rozwoju uprawy soi oraz możliwych perspektywach zwiększenia tych ilości.

Omawiano także szanse innowacyjnych technologii wykorzystania białka owadziego w paszach.

 

Tematyka tejże konferencji wpisuje się w działania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmierzające do ograniczenia stosowania soi GMO w paszach.

 

Źródło: MRiRW

Może zainteresuje Cię również:

We Włoszech ruszyło systemowe zwalczanie produkcji

Włoscy hodowcy są wściekli, po tym jak nowo mianowany „super

Mięso ze zwierząt będzie w przyszłości drogim luks

Popyt na burgery roślinne rośnie tak szybko, że JBS SA,

Soczewica: zapomniana roślina wraca na niemieckie

Soczewica, dawniej uważana za żywność dla ubogich, obecnie p