Dlaczego niektóre ziemniaki są gorzkie?

Martyna Frątczak

Naukowcy z Japonii postanowili znaleźć przyczynę gorzkiego i cierpkiego smaku niektórych odmian ziemniaków. Wyniki swoich analiz opublikowali w tym miesiącu na łamach czasopisma naukowego w pełni poświęconego ziemniakom, Potato Research.

 

Smak ten, określany jest w języku japońskim egumi  i opisywany jest jako nieprzyjemnie ostry, nieco gorzki i cierpki. Pogarsza on jakość wielu produktów ziemniaczanych, takich jak czipsy i frytki i jest bardzo nielubiany przez konsumentów.

Przyczyna niekorzystnego smaku niektórych ziemniaków nie była dotychczas znana.

Naukowcy przeanalizowali smak i skład kilku odmian ziemniaków i doszli do wniosku, że za nieprzyjemne odczucia sensoryczne odpowiadają wolne aminokwasy o gorzkim smaku. Występują one w podwyższonej ilości u niektórych odmian ziemniaków.

Niesmaczne ziemniaki zawierają ponadto dużą ilość aminokwasu tyrozyny, którego pochodna znajdowana jest również w gorzkich odmianach pędów bambusa.

Badanie przyczyni się do lepszego selekcjonowania odmian ziemniaków i podwyższenia jakości wytwarzanych z nich produktów.

 

Źródło:

Potato Research; Journal of the European Association for Potato Research

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz