Według amerykańskiej federacji eksporterów mięsa (USMEF) w pierwszych ośmiu miesiącach br. Stany Zjednoczone wyeksportowały łącznie 767 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 1% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r.
Według danych Komisji Europejskiej, w okresie I-VI 2013 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie 167,6 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 8,4% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r.
Według Komisji Europejskiej w okresie styczeń-MAJ 2013 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach Wspólnoty (UE-27) zmniejszyła się o 3,8% (w sztukach spadła o 3,5%).
Według danych Komisji Europejskiej, w okresie I-V 2013 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie 137,4 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 11,5% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r.
Według nowej prognozy amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA), w 2013 r. produkcja mięsa wołowego w Stanach Zjednoczonych wyniesie 11,59 mln ton, tj. będzie o 1% wyższa w porównaniu z poprzednimi prognozami z lipca br., ale równocześnie jej poziom będzie niższy o 1% w stosunku do pułapu produkcji z 2012 r.
Według prognoz brazylijskiego ministerstwa rolnictwa, w ciągu następnej dekady krajowa produkcja mięsa drobiu wzrośnie o 46%, co pozwoli Brazylii utrzymać pozycję największego na świecie eksportera mięsa kurcząt na poziomie ok. 4,7 mln ton.
Amerykańscy eksporterzy wysokiej jakości wołowiny bez hormonów będą korzystać z zerowej stawki celnej w dostawach do Unii przynajmniej do 2 sierpnia 2015 r.