kojs

kps

CenyRolnicze
17 maja 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9363 EUR EUR - 4.2685 GBP GBP - 4.9790 DKK DKK - 0.5721
Archiwum


17.05.2024 13:44 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-9,00 zł/kg, średnia: 8,43 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.05.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 246,75 (-0,70%), kukurydza CZE24: 213,50 (0,00%), rzepak SIE24: 478,75 (+1,11%)

14.05.2024 SPRZEDAM 20 TUCZNIKÓW, 120 kg, 60%, podkarpackie, ropczycko-sędziszowski, 39-120, tel.: 608 872 475

14.05.2024 SPRZEDAM 10 T PSZENICY PASZ., trans. rolnika, wielkopolskie, koniński, 62-510, tel.: 660 834 421

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Dlaczego weterynarz tyle kosztuje?

To częste pytanie zadawane przez hodowców. W dobie inflacji wysoki rachunek od lekarza weterynarii może poważnie podnieść ciśnienie. Warto wiedzieć skąd się bierze i co wpływa na cenę usługi.

Czytaj więcej...

Krwotoczna choroba jeleni atakuje bydło i owce

Na południu Europy rozprzestrzenia się wirus krwotocznej choroby zwierzyny płowej – przenoszony przez ugryzienia muszek. Wcześniej notowano go wyłącznie u jeleni w USA i u antylop w Afryce. Skąd wziął się u nas? Czy zagraża również ludziom?

Czytaj więcej...

Kamery w ubojniach: kiedy pojawią się w Polsce?

Hiszpania, jako pierwsza z państw Unii Europejskiej, wprowadziła prawny obowiązek instalacji kamer w ubojniach. W Niemczech producenci sami się na to zdecydowali. Jak działa taki system i czy kamery faktycznie poprawiają dobrostan zwierząt? Kiedy będzie wymagany również w Polsce?

Czytaj więcej...

Moda na surowe mleko: zdrowy, czy niebezpieczny trend?

W ostatnim czasie miliony Amerykanów postanowiły wprowadzić do swojej diety niepasteryzowane mleko. Są przekonani, że spożywanie surowego mleka korzystnie wpływa zdrowie. Jednak eksperci zdecydowanie to odradzają. Skąd wziął się trend na surowe mleko? Czy warto za nim podążać?

Czytaj więcej...

Przełomowy lek na mastitis. Zastąpi antybiotyki i poprawi wydajność krów.

Nowy preparat o nazwie handlowej Imilac™ ma skutecznie zastępować antybiotyki w leczeniu mastitis. Opatentowany preparat zawiera białka pozyskiwane z krowiego mleka. Poza efektem terapeutycznym poprawia również radykalnie wydajność mleczną krów. Firma spodziewa się, że Imilac stanie się standardem w leczeniu mastitis i już opracowuje logistykę produkcji preparatu w milionach dawek.

Czytaj więcej...

Biologiczne zwalczanie much na fermie

Do kontrolowania much na fermie wykorzystać można ich naturalnych wrogów: pasożytnicze osy, drapieżne owady i mikroskopijne nicienie. Są niezastąpione, gdy chemiczne środki walki z muchami zawodzą. Odpowiednio stosowane przynoszą długotrwałą ochronę fermy.

Czytaj więcej...

Czy ekologiczne jajka są zdrowsze?

Wielu konsumentów jest przekonanych, że jajka z produkcji ekologicznej lub wolnego wybiegu są bardziej odżywcze od tańszych jajek, z chowu konwencjonalnego. A jak jest naprawdę? Przetestowano jajka 14 różnych producentów, aby to sprawdzić.

Czytaj więcej...

Mięso dzika: ekologiczna alternatywa wieprzowiny?

Wzrost liczebności populacji dzików na całym świecie nasuwa pomysł, aby na szerszą skalę wykorzystać ich mięso. Mięso dzików pozyskiwane z terenów łowieckich lub chowu ekstensywnego może być ekologiczną alternatywą dla wieprzowiny. Czy ma szansę stać się bardziej popularne?

Czytaj więcej...

Czy „hodowane mięso” zakończy dyskusję dotyczącą dobrostanowych aspektów hodowli?

Wizerunek produktów mięsnych został mocno nadwyrężony w obrębie niektórych grup konsumenckich, ze względu na rosnące wymagania środowiskowe, etyczne oraz obawy zdrowotne. W tym kontekście oczekiwania dotyczące mięsnych substytutów znacznie się zwiększyły. Nie jest jednak pewne, że te substytuty naprawdę spełnią oczekiwania konsumentów i będą bardziej odpowiednie niż tradycyjnie produkowane mięso.

Czytaj więcej...

Szczury roznoszą bakterie oporne na antybiotyki

Od dawna wiadomo, że szczury i myszy na fermach zwierząt przyczyniają się do poważnych strat ekonomicznych. Okazuje się, że stanowią problem również z innego powodu. Mogą być nosicielami groźnych szczepów bakterii opornych na antybiotyki. Zakażenia przez nie powodowane są trudne lub niemożliwe do wyleczenia.

Czytaj więcej...

Salmonelloza świń: jak ją kontrolować?

Salmonelloza świń to jedna z najczęstszych chorób zakaźnych występujących u trzody chlewnej. Zakażenia tą bakterią mają różne oblicza – niektóre typy Salmonelli nie szkodą świniom, podczas gdy inne powodują prawdziwe spustoszenie w organizmie. Mogą również zagrażać ludziom przez konsumpcję mięsa. Jak kontrolować salmonellozę?

Czytaj więcej...

Sztuczna inteligencja w ubojniach: zastąpi pracowników?

W Europie coraz trudniej znaleźć wykwalifikowanych pracowników do pracy w ubojniach. Wymaga ona dużej precyzji i powtarzalności. Jest mało przyjemna i wiąże się z ryzykiem urazów. Dlatego na rynku pojawia się coraz więcej inteligentnych, automatycznych systemów pomagających w kolejnych etapach uboju. Jakie rozwiązania są już dostępne?

Czytaj więcej...

Jak ochronić bydło przed stresem cieplnym?

W czasie letnich upałów łatwo o przegrzanie organizmu zwierząt. Gdy nie mają możliwości ochłodzenia się, występuje u nich fatalny w skutkach stres cieplny. Przynosi duże straty finansowe. Jak do tego nie dopuścić? Przedstawiamy najlepsze strategie zapobiegania stresowi cieplnemu u bydła.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu