To częste pytanie zadawane przez hodowców. W dobie inflacji wysoki rachunek od lekarza weterynarii może poważnie podnieść ciśnienie. Warto wiedzieć skąd się bierze i co wpływa na cenę usługi.
Na południu Europy rozprzestrzenia się wirus krwotocznej choroby zwierzyny płowej – przenoszony przez ugryzienia muszek. Wcześniej notowano go wyłącznie u jeleni w USA i u antylop w Afryce. Skąd wziął się u nas? Czy zagraża również ludziom?
Hiszpania, jako pierwsza z państw Unii Europejskiej, wprowadziła prawny obowiązek instalacji kamer w ubojniach. W Niemczech producenci sami się na to zdecydowali. Jak działa taki system i czy kamery faktycznie poprawiają dobrostan zwierząt? Kiedy będzie wymagany również w Polsce?
W ostatnim czasie miliony Amerykanów postanowiły wprowadzić do swojej diety niepasteryzowane mleko. Są przekonani, że spożywanie surowego mleka korzystnie wpływa zdrowie. Jednak eksperci zdecydowanie to odradzają. Skąd wziął się trend na surowe mleko? Czy warto za nim podążać?
Obszerna analiza pokazała, że to, jaki kolor produktów odzwierzęcych przypada do gustu konsumentom zależy od regionu świata - zwłaszcza jeśli chodzi o mięso. Przykładowo w Polsce najchętniej sięga się po jasno zabarwioną wieprzowinę, natomiast w USA i Francji konsumenci preferują mięso wieprzowe w ciemnym kolorze. Skąd wynikają te różnice?
Zatrucia u bydła prowadzą do upadków lub pogorszenia kondycji i spadku wydajności. Może je wywołać wiele substancji znajdujących się na terenie gospodarstw i pastwisk. Czym może zatruć się bydło? Jak rozpoznać taki przypadek i kiedy wezwać lekarza weterynarii?
Z powodu obfitych deszczy tegoroczne plony zbóż są bardziej niż zwykle narażone na skażenie toksynami wytwarzanymi przez pleśnie. Są one bardzo szkodliwe dla bydła, trzody chlewnej oraz drobiu. Jak ograniczyć rozwój grzybów w paszy i zapobiec zatruciom?
Nowy preparat o nazwie handlowej Imilac™ ma skutecznie zastępować antybiotyki w leczeniu mastitis. Opatentowany preparat zawiera białka pozyskiwane z krowiego mleka. Poza efektem terapeutycznym poprawia również radykalnie wydajność mleczną krów. Firma spodziewa się, że Imilac stanie się standardem w leczeniu mastitis i już opracowuje logistykę produkcji preparatu w milionach dawek.
Do kontrolowania much na fermie wykorzystać można ich naturalnych wrogów: pasożytnicze osy, drapieżne owady i mikroskopijne nicienie. Są niezastąpione, gdy chemiczne środki walki z muchami zawodzą. Odpowiednio stosowane przynoszą długotrwałą ochronę fermy.
Wielu konsumentów jest przekonanych, że jajka z produkcji ekologicznej lub wolnego wybiegu są bardziej odżywcze od tańszych jajek, z chowu konwencjonalnego. A jak jest naprawdę? Przetestowano jajka 14 różnych producentów, aby to sprawdzić.
Wzrost liczebności populacji dzików na całym świecie nasuwa pomysł, aby na szerszą skalę wykorzystać ich mięso. Mięso dzików pozyskiwane z terenów łowieckich lub chowu ekstensywnego może być ekologiczną alternatywą dla wieprzowiny. Czy ma szansę stać się bardziej popularne?
W Chinach coraz częściej notuje się tajemnicze przypadki masowych poronień i śmiertelności u kilkudniowych prosiąt. Stoi za nimi wirus Getah, patogen przenoszony przez komary, który może zakażać również dziki, bydło i konie. Co wiemy o wirusie Getah i czy musimy się go obawiać?
Wizerunek produktów mięsnych został mocno nadwyrężony w obrębie niektórych grup konsumenckich, ze względu na rosnące wymagania środowiskowe, etyczne oraz obawy zdrowotne. W tym kontekście oczekiwania dotyczące mięsnych substytutów znacznie się zwiększyły. Nie jest jednak pewne, że te substytuty naprawdę spełnią oczekiwania konsumentów i będą bardziej odpowiednie niż tradycyjnie produkowane mięso.
Od dawna wiadomo, że szczury i myszy na fermach zwierząt przyczyniają się do poważnych strat ekonomicznych. Okazuje się, że stanowią problem również z innego powodu. Mogą być nosicielami groźnych szczepów bakterii opornych na antybiotyki. Zakażenia przez nie powodowane są trudne lub niemożliwe do wyleczenia.
Salmonelloza świń to jedna z najczęstszych chorób zakaźnych występujących u trzody chlewnej. Zakażenia tą bakterią mają różne oblicza – niektóre typy Salmonelli nie szkodą świniom, podczas gdy inne powodują prawdziwe spustoszenie w organizmie. Mogą również zagrażać ludziom przez konsumpcję mięsa. Jak kontrolować salmonellozę?
Coraz mniej lekarzy weterynarii decyduje się podjąć pracę przy zwierzętach gospodarskich na obszarach wiejskich. Problem ten widoczny jest w całej Europie i może mieć bardzo poważne konsekwencje. Dlaczego tak się dzieje i czy można coś z tym zrobić?
W Europie coraz trudniej znaleźć wykwalifikowanych pracowników do pracy w ubojniach. Wymaga ona dużej precyzji i powtarzalności. Jest mało przyjemna i wiąże się z ryzykiem urazów. Dlatego na rynku pojawia się coraz więcej inteligentnych, automatycznych systemów pomagających w kolejnych etapach uboju. Jakie rozwiązania są już dostępne?
W czasie letnich upałów łatwo o przegrzanie organizmu zwierząt. Gdy nie mają możliwości ochłodzenia się, występuje u nich fatalny w skutkach stres cieplny. Przynosi duże straty finansowe. Jak do tego nie dopuścić? Przedstawiamy najlepsze strategie zapobiegania stresowi cieplnemu u bydła.
Ketoza to jedna z najczęstszych i najbardziej kosztownych chorób metabolicznych bydła. Co prowadzi do jej rozwoju i jak można jej zapobiec? Jak kontrolować występowanie ketozy w stadzie i szybko ją wykrywać?