zm skiba

kojs

CenyRolnicze
17 maja 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9363 EUR EUR - 4.2685 GBP GBP - 4.9790 DKK DKK - 0.5721
Archiwum


17.05.2024 13:44 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-9,00 zł/kg, średnia: 8,43 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.05.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 246,75 (-0,70%), kukurydza CZE24: 213,50 (0,00%), rzepak SIE24: 478,75 (+1,11%)

14.05.2024 SPRZEDAM 20 TUCZNIKÓW, 120 kg, 60%, podkarpackie, ropczycko-sędziszowski, 39-120, tel.: 608 872 475

14.05.2024 SPRZEDAM 10 T PSZENICY PASZ., trans. rolnika, wielkopolskie, koniński, 62-510, tel.: 660 834 421

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Centra pozyskiwania nasienia knurów zagrożone. Grozi nam wzrost importu

- Prawo, w związku z ASF, bezwzględnie zakazuje przemieszczania materiału biologicznego z czerwonej strefy. Skutkiem ubocznym może być wygaszanie produkcji nasienia knurów w tych strefach. Spowoduje to konieczność sprowadzania droższego nasienia z Zachodu, podwyższy koszty i może oznaczać fiasko wieloletniej pracy hodowlanej – przestrzega związek Polpig.

Czytaj więcej...

Polskie, rodzime rasy świń: czym się wyróżniają?

Przyglądamy się unikalnym dla Polski rasom trzody chlewnej. Idealnie, chociaż nie tylko, nadają się do przydomowych lub agroturystycznych gospodarstw. Charakteryzują się niezwykłymi cechami hodowlanymi i użytkowymi. Ich mięso jest cennym elementem naszego dziedzictwa kulinarnego. Co sprawia, że różnią się od popularniejszych, komercyjnych ras?

Czytaj więcej...

Dziesięć niezwykłych ras świń idealnych na wolny wybieg

W nowej serii artykułów przyjrzymy się ciekawym, mało znanym rasom zwierząt gospodarskich. Zasługują na uwagę ze względu na cenną genetykę i unikalne cechy. Rodzime rasy świń oferują aromatyczne, soczyste mięso, jakiego trudno się doszukać u czysto komercyjnych odmian. Są wytrzymałe, świetnie przystosowane do niekorzystnych warunków klimatycznych – i mają nietypowy wygląd.

Czytaj więcej...

Mastitis generuje ogromne koszty. Jak je zmniejszyć?

Mastitis jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych i kosztownych chorób krów mlecznych na całym świecie. Straty generowane przez przypadki zapalenia wymienia wynikają głównie ze zmniejszonej produkcji i jakości mleka, zwiększonych nakładów pracy i wydatków na leczenie, a także częstszego brakowania krów. Czy można je zredukować?

Czytaj więcej...

Świnie rasy puławskiej obiektem badań naukowych

W ubiegłym tygodniu do Instytutu Genetyki i Biotechnologii Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu (wcześniej Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt) po niemal 20 latach przerwy wróciły świnie.  Stało się to dzięki badaniom prowadzonym przez dr. Irene Camerlink.

Czytaj więcej...

Rolnictwo regeneracyjne w hodowli bydła: sposób na niezależność i ochronę klimatu

Rolnictwo regeneracyjne to uprawa roślin i hodowla zwierząt oparta na praktykach, które pozwalają na odbudowę struktury gleby i jej jakości. Łączy produkcję roślinną ze zwierzęcą, pozwalając na nie tylko przyjazną środowisku, ale również bardziej opłacalną produkcję żywności. Po zasady rolnictwa regeneracyjnego sięgnęło ostatnio wielu hodowców bydła z Wielkiej Brytanii.

Czytaj więcej...

Co Niemcy myślą o swoich rolnikach i hodowli zwierząt?

Wiele osób ma negatywną opinię na temat produkcji zwierzęcej. Poznanie jej i zrozumienie może pomóc poprawić obraz sektora. W niedawno przeprowadzonej ankiecie spytano obywateli Niemiec, co myślą o rolnikach i różnych systemach utrzymania drobiu, trzody chlewnej i bydła. Jakie odpowiedzi otrzymano?

Czytaj więcej...

Jakość mięsa zwierząt zestresowanych ciepłem

Stres cieplny jest jednym z najbardziej obciążających etapów w życiu zwierząt gospodarskich, który niesie za sobą poważne konsekwencje nie tylko dla zdrowia zwierząt, ale i jakości produktu końcowego. Wzrost globalnego ocieplenia, który niesie za sobą częstsze fale upałów, a także przenoszenie produkcji zwierzęcej do nieznanych środowisk tropikalnych (aby sprostać zwiększonemu zapotrzebowaniu na produkty pochodzenia zwierzęcego), niewątpliwie mają wpływ na występowanie stresu cieplnego u zwierząt gospodarskich.

Czytaj więcej...

Jakie wyniki osiągają świnie karmione paszą z owadów?

Pasze z owadów to stosunkowo nowy pomysł, dlatego wielu hodowców zadaje sobie pytanie, jak wpływają na wyniki produkcyjne zwierząt. W najnowszych badaniach sprawdzono, jak w żywieniu odsadzonych prosiąt i tuczników sprawdzają się sproszkowane larwy i poczwarki czarnej muchy (Hermetia illucens). Jaką wydajność wzrostu i jakość mięsa osiągnęły karmione nią zwierzęta?

Czytaj więcej...

Jak zapobiegać kulawiznom krów za pomocą żywienia?

W profilaktyce kulawizn bydła mlecznego należy wziąć pod uwagę wiele aspektów – jednym z nich jest żywienie. Odpowiednia kompozycja i ilość składników pokarmowych wspierają prawidłową budowę racic i kształtowanie się warstwy rogowej. Przedstawiamy wskazówki żywieniowe, które mogą zmniejszyć częstość występowania kulawizn.

Czytaj więcej...

Chiny: dynamiczne zmiany na rynku wieprzowym

Jak wynika z opublikowanej niedawno analizy, sektor wieprzowy w Chinach regeneruje się w błyskawicznym tempie. Nadal jednak doświadcza znacznych wahań, a krajowa produkcja nie wystarcza do zaspokojenia potrzeb konsumentów. Jakie zmiany przewiduje się dla branży w nadchodzących latach?

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu