Czochradła, piłki, pudełka, muzyka z głośników - środowisko krów można wzbogacić na wiele prostych sposobów. Przełoży się to na wyższy dobrostan, zdrowie zwierząt i większą wydajność mleczną. Po które rozwiązania warto sięgnąć?
Wielu rolników wybiera do hodowli krowy i byki o większych rozmiarach ciała. Nieco bardziej postawne krowy mają lepiej radzić sobie w stadzie, być zdrowsze i produkować więcej mleka. „Dorodny wygląd” niestety nie zawsze przekłada się na korzyści.
Długo kojarzona z biedą, obecnie hodowla kóz staje się coraz modniejszym hobby lub sposobem na życie. Nasze rodzime rasy kóz mają wiele unikalnych cech i świetnie nadają się do różnych systemów produkcji. Przedstawiamy ich charakterystykę.
Wielu konsumentów uważa oddzielanie cieląt od krów tuż po narodzinach za okrutne. Dlatego coraz więcej niszowych gospodarstw podejmuje się hodowli krów mlecznych bez odsadzania cieląt. Czy pozostawienie cielaka przy krowie faktycznie jest bardziej etyczne? Jaki wpływ na cielęta i krowy ma wczesne i późne odseparowanie?
Ptactwo domowe może stanowić znaczną część diety lisów zamieszkujących tereny wiejskie. Zdarza się im również napadać na nowonarodzone jagnięta czy prosięta. Jakie metody są skuteczne w starciu ze sprytnym drapieżnikiem?
W ostatnich latach coraz większe zainteresowanie budzi mleko pozyskiwane od nietypowych gatunków – klaczy, oślicy, wielbłąda, czy jaka. Różni się składem od mleka krowiego i oferuje inne korzyści odżywcze i zdrowotne. Szczególnie duży potencjał ma jako żywność funkcjonalna, zamienniki mleka krowiego dla dzieci oraz osób starszych i chorych.
Na obszarze naszego kraju wciąż hodowanych jest kilkanaście rodzimych odmian gęsi i kaczek, uratowanych przed całkowitym wyginięciem. Ich unikalne cechy są warte zachowania. Czy powrócą na wsie w swoich regionach pochodzenia?
Chociaż często nie postrzega się jej w kategorii składnika odżywczego, woda jest podstawą żywienia zwierząt. Jej ilość i jakość są tak samo ważne, jak w przypadku wszystkich komponentów paszowych. Ile – i jakiej – wody potrzebują krowy mleczne?
W prowincji Hubei wkrótce uruchomiona zostanie ogromna ferma trzody chlewnej. Będzie miała formę 26-piętrowych wieżowców i dostarczy rocznie setki ton wieprzowiny. Inwestorzy udostępniają szczegóły jej działania.
Mieszkańcy rosyjskich prowincji zmuszeni są spożywać mleko wątpliwej jakości, skażone bakteriami E. coli, o nieprzyjemnym smaku i zapachu. Pokazały to jasno badania przeprowadzone przez rosyjską organizację ochrony praw konsumentów Roskachestvo.
Jeszcze do niedawna sektor owczarski w naszym kraju był silnie rozwinięty. Dzięki temu powstało kilkanaście rodzimych ras owiec, o unikalnych cechach. Czym się wyróżniają? Czy dla lokalnych ras owiec jest jeszcze miejsce we współczesnej hodowli zwierząt? Przedstawiamy sylwetkę ras i ich najciekawsze cechy.
Fosfor to niezbędny dla zdrowia i produktywności drobiu składnik. Być może jednak stosujemy zbyt duże jego ilości w paszy i suplementach dla ptaków. Ile tak naprawdę go potrzebują? Bardziej precyzyjne dawkowanie może pomóc obniżyć koszty żywienia i zmniejszyć wpływ hodowli na środowisko.
- Jednym z głównych zarzutów tzw. obrońców praw zwierząt, pod adresem hodowców jest trzymanie lochy karmiącej młode, w specjalnym kojcu. Internet pełen jest specjalnie skadrowanych zdjęć, na których prosięta i ich matkę oddzielają stalowe kraty. Tymczasem kojce mają jeden cel, ochronę prosiąt przed przypadkowym zgnieceniem. Lepsze poznanie preferencji zwierząt pozwoliło stworzyć systemy, w których do nauki bezpiecznego zachowania wykorzystano naturalny behawior zwierząt - czytamy w komunikacie związku Polpig.
Nasze rodzime rasy kur wyglądają atrakcyjnie, są odporne na niekorzystne warunki środowiska, mają dobrą zdrowotność i oferują doskonałe jaja i mięso. Świetnie nadają się do przydomowego chowu. Jakie polskie rasy kur wyróżniamy i czym się charakteryzują? Czy uda się je zachować?
Suszona plazma krwi to cenny komponent paszowy. Zawiera składniki wspierające odporność świń, co doskonale pokazują najnowsze badania. Stwierdzono, że pasza z dodatkiem plazmy krwi poprawia skuteczność szczepionki na ASF oraz innych preparatów.
Według najnowszych badań rynkowych i wyników sprzedaży, coraz mniej konsumentów sięga po roślinne alternatywy mięsa. Akcje producentów spadają, a wielu inwestorów wycofuje się z branży. Co jest powodem spadku zainteresowania „wegańskim mięsem” i czy trend ten się utrzyma?
Jak przygotować gospodarstwo, ochronić siebie, zwierzęta, paszę i żywność w obliczu zagrożenia atakiem atomowym? Przedstawiamy, co można zrobić, gdy znajdziemy się w zasięgu skutków eksplozji bomby atomowej.
Wyróżnia się obecnie ponad 1000 ras bydła domowego. To bogactwo jest zagrożone przez globalizację rolnictwa i ogromną popularność zaledwie kilku komercyjnych odmian. Nieustannie podejmuje się wysiłki, aby nie utracić tego cennego dziedzictwa. Poniżej przedstawiamy 10 unikalnych i rzadkich ras bydła, obrazujących ich różnorodność.
Wytwarzane w laboratorium produkty mleczne zaczynają pojawiać się na rynku. Syntentyczne mleko jest łatwiejsze w produkcji i bardziej etyczne od mięsa in vitro. Ma duży potencjał komercyjny i może zyskać wielu zwolenników. Czy jednak całkowicie zastąpi prawdziwe mleko?
Rodzime rasy zachowawcze bydła mają cechy, które zaginęły w intensywnej hodowli zwierząt. Charakteryzują się odpornością, są niewybredne pod względem paszy i warunków, długowieczne i łatwe w rozrodzie. Jakimi rasami bydła wyróżnia się Polska i czemu są wyjątkowe?