kojs

kojs

CenyRolnicze
17 maja 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9363 EUR EUR - 4.2685 GBP GBP - 4.9790 DKK DKK - 0.5721
Archiwum


17.05.2024 13:44 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-9,00 zł/kg, średnia: 8,43 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.05.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 246,75 (-0,70%), kukurydza CZE24: 213,50 (0,00%), rzepak SIE24: 478,75 (+1,11%)

14.05.2024 SPRZEDAM 20 TUCZNIKÓW, 120 kg, 60%, podkarpackie, ropczycko-sędziszowski, 39-120, tel.: 608 872 475

14.05.2024 SPRZEDAM 10 T PSZENICY PASZ., trans. rolnika, wielkopolskie, koniński, 62-510, tel.: 660 834 421

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Czy wydajne krowy i buhaje dają cielęta z lepszym FCR?

Genetyczne predyspozycje zwierząt są kluczowym aspektem wydajnej produkcji w gospodarstwach. Uważna selekcja osobników do rozrodu jest przepustką do poprawy wielu parametrów u potomstwa. Niestety, wciąż mało wiemy na temat dziedziczenia różnych cech u bydła. Możliwość selekcjonowania krów i byków pod kątem wydajności paszy budzi wiele nadziei, lecz jest problematyczna.

Czytaj więcej...

Projekt kojca wpływa na higienę chlewni i świń

Większą czystość chlewni można osiągnąć przez odpowiedni projekt i zarządzanie kojcami dla zwierząt. Jeśli weźmie się przy tym pod uwagę naturalne zachowania i potrzeby świń, można znacznie zwiększyć higienę otoczenia. Przełoży się to na mniejsze nakłady pracy, lepszą jakość powietrza, wyższą zdrowotność i produktywność świń.

Czytaj więcej...

Dozwolona w UE dawka tlenku cynku może być zbyt niska i negatywnie wpływać na prosięta

Wraz z wprowadzoną w tym miesiącu w życie decyzją Komisji Europejskiej, tlenek cynku będzie mógł być dodawany do pasz dla świń wyłącznie w celach żywieniowych, w dawce nieprzekraczającej 150 mg/kg. Jak pokazują najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Danii, dawka ta może nie wystarczyć do utrzymania prosiąt w dobrym zdrowiu i kondycji. Wyniki sugerują, że dozwolona ilość składnika w paszy powinna zostać 9-krotnie zwiększona.

Czytaj więcej...

Zabójcze upały: ekstremalne temperatury zabijają bydło. Czy to znak zmian klimatu?

Tego roku susza spowodowała śmierć ponad 1,5 miliona sztuk bydła w Somalii, Etiopii i Kenii w Północno-wschodniej Afryce. Kilka dni temu ekstremalne temperatury dotknęły pastwiska w Stanie Kansas w USA, w wyniku czego padło około 10 tysięcy sztuk bydła mięsnego. Niestety zmieniający się klimat zapowiada, że podobne zjawiska będziemy obserwować coraz częściej, w kolejnych regionach świata. Hodowla zwierząt będzie musiała się do tego dostosować.

Czytaj więcej...

W jakim wieku kryć jałówki? Optymalny termin

Obniżenie wieku pierwszego wycielenia jałówek może znacznie redukować koszty odchowu zwierząt i pozwalać na maksymalne wykorzystanie ich potencjału genetycznego. Niektórzy hodowcy obawiają się jednak, że wczesne wycielenie może mieć negatywne skutki dla zdrowia i wydajności mlecznej krów. Czy te zastrzeżenia są słuszne? Który moment pierwszego pokrycia jest najbardziej optymalny?

Czytaj więcej...

Jak chronić chlewnię przed upałem? Klimat zmienia budynki gospodarskie

Wysokie temperatury obniżają dobrostan świń, zmniejszają u nich spożycie paszy, przyrosty masy ciała oraz płodność. Letnie upały już dzisiaj są problemem, a będzie on niestety tylko narastać. Z tego powodu producenci trzody chlewnej w projektach i zarządzaniu budynków dla zwierząt muszą brać pod uwagę zmiany klimatu. Jakie rozwiązania są obecne dostępne?

Czytaj więcej...

Mleko odpadowe w żywieniu cieląt: dobry czy zły pomysł?

W komercyjnych gospodarstwach mlecznych powstają duże ilości mleka odpadowego. Niektórzy hodowcy wykorzystują je do odpajania cieląt, jako alternatywa dla mleka pełnego i preparatów mlekozastępczych. Czy to dobry pomysł? Nowe badania pokazują, że chociaż mleko odpadowe ma pewne zalety, korzyści z jego stosowania są bardzo złudne.

Czytaj więcej...

Cielęta pozostawione przy krowie: czy otrzymują zalecaną ilość siary?

Powszechnie zaleca się, aby cielęta oddzielać od krów w ciągu 2 godzin po porodzie i odpajać je siarą o skontrolowanej jakości. W ekstensywnych systemach pastwiskowych nie zawsze jest to możliwe. Cielęta mogą pozostać wtedy przy krowie nawet na 24 godziny. Czy pobierają w tym czasie odpowiednią ilość siary, wystarczającą do zbudowania odporności?

Czytaj więcej...

Jak ewakuować bydło w czasie pożaru obory?

Wskazówki dotyczące ewakuacji zwierząt z płonącego budynku są zaskakująco trudne do znalezienia. Ciężko jest uzyskać praktyczne wytyczne co do projektu pomieszczeń dla bydła, wyjść awaryjnych i strategii sprawnego ich wyprowadzania w czasie pożaru. W niedawno przeprowadzonych badaniach przyjrzano się tej kwestii. Naukowcy, na podstawie doświadczeń strażaków i hodowców, przetestowali strategie ewakuacji bydła. Zaproponowali sposób postępowania w czasie pożaru i możliwości przygotowania się na taki wypadek.

Czytaj więcej...

Klimatyczny obłęd narasta. Krowy będą żyć w maskach?

Jak dowodzi nauka przeżuwacze emitują metan, który zdaniem wielu ekspertyz jest szkodliwy dla klimatu. Dlatego brytyjscy naukowcy opracowali maskę ​​dla bydła, która ma na celu neutralizację tego gazu. Twórcy brytyjskiego start-upu ZELP niedawno otrzymali za to nagrodę w dziedzinie ochrony klimatu „Climate Design Award”. ZELP otrzymał wielką zachętę do dalszych działań ze strony rodziny królewskiej. Jak informują brytyjskie media, „książę Karol wspiera maski dla krów, aby walczyć ze zmianą klimatu”.

Czytaj więcej...

Martwica ogona u prosiąt: co ją powoduje i jak jej zapobiegać?

Uszkodzenia ogona u świń prowadzące do martwicy występują niezwykle często. Pomimo popularnej opinii, nie zawsze są związane z agresją innych osobników i obgryzaniem ogona. Czasami obserwuje się je już u nowonarodzonych prosiąt. Ostatnie badania wskazują na to, że mogą wynikać z zespołu zapalenia i martwicy u świń. Co jest jego przyczyną i czy można mu zapobiec?

Czytaj więcej...

Kiedy w mięsie pojawiła się “chemia” ?

Większość konsumentów kojarzy słowo „chemia” w mięsie z czymś złym, jednak celem tego artykułu jest przybliżenie zmian, które zaszły w przemyśle mięsnym, ale i postrzeganiu konsumentów, na przestrzeni lat. Każdy proces, barwnik, konserwant, w formie naturalnej lub syntetycznej to chemia. Natomiast znajomość substancji, ale i procesów chemicznych może ułatwić codzienne życie w kuchni.

Czytaj więcej...

Niska higiena chlewni zmniejsza wydajność wzrostu u świń

Nie od dzisiaj wiadomo, że czystość otoczenia jest związana ze zdrowiem zwierząt. Może mieć również znacznie mniej oczywisty wpływ na ich wyniki produkcyjne. Jak pokazują najnowsze badania, złe warunki higieniczne w pomieszczeniach dla świń negatywnie wpływają na wykorzystanie przez nie paszy i obniżają ich przyrosty masy ciała. Dlaczego tak się dzieje i czy efekt ten zależy od genetyki zwierząt?

Czytaj więcej...

Jak osiągnąć chów świń wolny od antybiotyków?

Czy produkcja trzody chlewnej bez wykorzystania antybiotyków jest w ogóle możliwa? Gospodarstwa na których już stosuje się chów wolny od antybiotyków pokazują, że tak. Wymaga to jednak przemyślanej strategii i uważnej ochrony zdrowia świń od samego początku ich życia. Jakie rozwiązania na to pozwalają?

Czytaj więcej...

Świetlna pułapka na owady: skuteczne rozwiązanie w oborze

Komary i muszki są niezwykle uciążliwe dla zwierząt. Niepokojone przez nie bydło traci sporo czasu i energii na próby ich odstraszania, takie jak potrząsanie głową, poruszanie uszami, ogonem, czy tupanie. Stwierdzono, że owady prowadzić mogą w efekcie do obniżenia dobrostanu i wydajności mlecznej oraz mięsnej bydła. Jak ograniczyć ich wpływ na zwierzęta? Alternatywą dla chemicznych insektycydów są pułapki wykorzystujące wabiące światło.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu