Wprowadzenie z dniem 01.06.2006 roku zakazu stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu (ASW) na terenie Unii Europejskiej spowodowało znaczące pogorszenie uzyskiwanych winników odchowu drobiu.
Warunki mikroklimatyczne odgrywają, obok czynników genetycznych i żywieniowych, istotną rolę w kształtowaniu wysokiej produkcyjności i dobrego zdrowia zwierząt gospodarskich.
Mączki zwierzęce są produktami ubocznymi przemysłu mięsnego lub utylizacyjnego, poddanymi obróbce termicznej (130ºC przez 30 min) mającej na celu zniszczenie bakterii chorobotwórczych, i pasożytów.
Wzrastające ceny poekstrakcyjnej śruty sojowej (ponad 1800 zł /t w chwili obecnej), dają szanse na powtórne wprowadzenie roślin strączkowych w skład mieszanek przemysłowych dla drobiu.
Coraz częściej w produkcji trzody chlewnej mamy do czynienia z okresami złej koniunktury, występującej najczęściej w postaci bardzo niskich cen świń, przy wysokich kosztach związanych z żywieniem.