Niemcy: etykiety o dobrostanie i pochodzeniu mięsa wkrótce na produktach

Martyna Frątczak

Federalne Ministerstwo Rolnictwa w Niemczech pracuje nad ustawą o nowym oznakowaniu produktów pochodzenia zwierzęcego. Na etykietach mięsa opisane będzie jego pochodzenie oraz warunki dobrostanu, w jakich utrzymywane były zwierzęta wykorzystane w produkcji.

O wprowadzenie szczegółowego oznakowania walczyły m.in. niemieckie organizacje zajmujące się dobrostanem zwierząt oraz grupa handlowa Schwarz Gruppe, do której należą sieci marketów Lidl i Kaufland. Zdaniem Schwarz Gruppe wprowadzone odgórnie oznakowanie pochodzenia produktów zwierzęcych przyczyni się do bardziej odpowiedzialnej konsumpcji oraz do postępów w zakresie dobrostanu zwierząt.

Planowana ustawa póki co dotyczy tylko etykiet produktów z wieprzowiny, jednak już są plany rozszerzenia jej na inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Na opakowaniach ma zostać umieszczona - w czytelny i zrozumiały sposób – informacja o warunkach w czasie hodowli, chowu, transportu i uboju zwierząt od których pochodzi mięso, a także o kraju produkcji. Szczególnie oznaczone będzie mięso z produkcji lokalnej.

 

Na podstawie:

Agrarheute

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz