kojs

kojs

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Bydło

Dwa przypadki BSE w Brazylii. Chiny wstrzymują import wołowiny

Brazylia zawiesiła eksport wołowiny do Chin po potwierdzeniu dwóch przypadków „nietypowej” gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) w dwóch zakładach mięsnych. Brazylia jest największym światowym eksporterem wołowiny, a Chiny są jej głównym klientem, kupującym ponad połowę wolumenu eksportowego tego kraju. 

Czytaj więcej...

Trzy kolejne zakłady mogą eksportować wołowinę do Turcji

- Władze tureckie przekazały Głównemu Inspektoratowi Weterynarii korzystne informacje dla producentów zainteresowanych sprzedażą wołowiny na turecki rynek. Zezwolenie na eksport uzyskały wszystkie przedsiębiorstwa, w których odbyła się inspekcja od 29 czerwca do 1 lipca br. – informuje Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. 

Czytaj więcej...

17.08.2021 Ceny skupu bydła rzeźnego: kontynuacja serii podwyżek

Trwa dobra (dla hodowców) passa na rynku skupu bydła rzeźnego. Stawki za żywiec wołowy ciągle rosną, a podwyżki w ciągu tygodnia wyniosły od kilku do kilkunastu groszy za kilogram. Od początku roku średnia cena skupu byków w wadze żywej wzrosła o 0,96 zł/kg, a w wadze poubojowej o 1,96 zł/kg. Natomiast dokładnie przed rokiem, przeciętna wycena byków była niższa o 1,45 zł/kg w wadze żywej, a w wadze bitej ciepłej aktualna stawka jest wyższa o 2,93 zł/kg od tej notowanej 18 sierpnia 2020 r. 

Czytaj więcej...

Jacek Zarzecki: trzeba się zastanowić, czy chcemy produkować wołowinę tanio, czy dobrze

- Na rynku bydła jest optymistycznie. Bijemy kolejne rekordy jeśli chodzi o ceny za wołowinę. Powoli zaczynamy zbliżać się do stawek, jakie za zwierzęta otrzymują nasi koledzy z Unii Europejskiej. Jednocześnie nasza przewaga wobec konkurencji, jaką jest niższa cena, nieco osłabła. Na pewno jest to dobry prognostyk jeżeli chodzi o rozwój tego sektora. Jeżeli popatrzymy na rynek wołowiny, to z perspektywy kilku lat jest on bezsprzecznie najbardziej stabilny jeśli chodzi o produkcję zwierzęcą. Te wahania cen są najmniejsze, a opłacalność produkcji najlepsza – mówi Jacek Zarzecki – prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Czytaj więcej...

03.08.2021 Ceny skupu bydła rzeźnego: stawki niezłe, ale zyski są pożerane przez koszty produkcji rolnej

- Ostatnio pojawiały się sygnały z ubojni, że żywiec będzie taniał. Na szczęście nic takiego nie ma miejsca i w ostatnich tygodniach zauważalne są nieznaczne podwyżki. Widać, że zakłady poszukują surowca i o sezonowych obniżkach możemy chyba zapomnieć. Cena na szczęście trzyma się na przyzwoitym poziomie – ocenia aktualną sytuację na rynku bydła Tomasz Zawadzki - wiceprezes Podlaskiego Zrzeszenia Producentów Bydła.

Czytaj więcej...

27.07.2021 Ceny skupu bydła rzeźnego: stawki nieznacznie rosną

W czasie żniw hodowcy bydła tradycyjnie są mniej aktywni jeśli chodzi o sprzedaż zwierząt. Dlatego podmioty zainteresowane zakupami żywca próbują niewielkimi podwyżkami zachęcić rolników do większej aktywności. W naszych dzisiejszych notowaniach najbardziej rzuca się w oczy podwyżka średniej ceny skupu byków w wadze poubojowej (+0,11 zł/kg). 

Czytaj więcej...

06.07.2021 Ceny skupu bydła rzeźnego: ciąg dalszy sezonowych obniżek

Dzisiaj, podobnie jak tydzień temu, w cennikach skupu bydła rzeźnego nastąpiły korekty w dół. Średnia stawka zarówno za byki w wadze poubojowej, jak i za byki w wadze żywej, spadła o 0,08 zł/kg. Prezes Polskiego Związku Producentów i Hodowców Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki mówi o efekcie sezonowych obniżek, który właśnie nadszedł.

Czytaj więcej...

Znaczny spadek importu żywca wołowego. Z czego to wynika?

Jeżeli przeanalizujemy sobie pierwsze cztery miesiące br. i porównany je z tym samym okresem ubiegłego roku, to notujemy spadek importu żywca i mięsa wołowego o 60%. To oznacza, że do Polski przyjeżdża zdecydowanie mniej cielaków i jednocześnie może oznaczać, że w perspektywie kilku lub kilkunastu miesięcy podaż bydła gotowego do uboju będzie mocno okrojona.

Czytaj więcej...

29.06.2021 Ceny skupu bydła rzeźnego: rynek dopadły sezonowe obniżki

Po serii podwyżek na rynku skupu bydła rzeźnego, dzisiaj nastąpiły korekty w dół. Średnia stawka za byki w wadze poubojowej spadła o 0,11 zł/kg. Wg Jacka Zarzeckiego, prezesa Polskiego Związku Producentów i Hodowców Bydła Mięsnego, to efekt sezonowych obniżek, który prędzej czy później musiał nadejść. Jak podkreśla działacz związku i hodowca bydła w jednej osobie, stawki nadal są zadowalające i jeśli branża gastronomiczna ponownie nie ucierpi z powodu obostrzeń związanych z koronawirusem, to na przełomie III i IV kwartału tego roku ponownie możemy spodziewać się wzrostu cen. 

Czytaj więcej...

22.06.2021 Ceny skupu bydła rzeźnego: aktualne stawki wyższe od ubiegłorocznych o kilkanaście procent

Nie zmienia się trend na rynku skupu bydła rzeźnego. Ceny żywca wołowego rosną od dłuższego czasu i zdecydowanie przewyższają stawki jakie obowiązywały w analogicznym okresie 2020 r. Na przykład, przed dwunastoma miesiącami średnia stawka za byki w wadze żywej była niższa od aktualnie obowiązującej o 1,31 zł/kg, co oznacza, że wzrost rok do roku wynosi 19,7%. 

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu