Po zeszłotygodniowej podwyżce dzisiaj przyszedł czas na kolejne wzrosty cen. Średnie stawki skupu bydła rzeźnego na WBC wzrosły o kilkadziesiąt groszy za kilogram.
Brazylia zawiesiła eksport wołowiny do Chin po potwierdzeniu dwóch przypadków „nietypowej” gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) w dwóch zakładach mięsnych. Brazylia jest największym światowym eksporterem wołowiny, a Chiny są jej głównym klientem, kupującym ponad połowę wolumenu eksportowego tego kraju.
Po zeszłotygodniowej, kosmetycznej korekcie, dzisiaj na rynku skupu bydła rzeźnego ponownie zawitały podwyżki. Średnie stawki oferowane przez zakłady ubojowe wzrosły o kilka groszy za kilogram.
Po kilku tygodniach wzrostów cen, dzisiaj na rynku skupu bydła rzeźnego widzimy wyraźne spowolnienie tego trendu. O ile średnie stawki za jałówki i krowy zyskały kilka groszy w odstępie ostatniego tygodnia, tak przeciętna cena za byki została minimalnie skorygowana w dół.
- Władze tureckie przekazały Głównemu Inspektoratowi Weterynarii korzystne informacje dla producentów zainteresowanych sprzedażą wołowiny na turecki rynek. Zezwolenie na eksport uzyskały wszystkie przedsiębiorstwa, w których odbyła się inspekcja od 29 czerwca do 1 lipca br. – informuje Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.
Aktualnie duńskie pogłowie bydła wynosi 1,5 miliona sztuk bydła. To najniższy poziom od czasu przystąpienia tego kraju do Unii Europejskiej w 1973 roku.
Trwa znakomita passa dla hodowców bydła mięsnego. Od wielu tygodni ceny skupu żywca wołowego wyłącznie rosną. Dzisiaj zanotowaliśmy kolejne wzrosty średnich stawek w skupach na poziomie od kilku do kilkunastu groszy za kilogram.
Trwa dobra (dla hodowców) passa na rynku skupu bydła rzeźnego. Stawki za żywiec wołowy ciągle rosną, a podwyżki w ciągu tygodnia wyniosły od kilku do kilkunastu groszy za kilogram. Od początku roku średnia cena skupu byków w wadze żywej wzrosła o 0,96 zł/kg, a w wadze poubojowej o 1,96 zł/kg. Natomiast dokładnie przed rokiem, przeciętna wycena byków była niższa o 1,45 zł/kg w wadze żywej, a w wadze bitej ciepłej aktualna stawka jest wyższa o 2,93 zł/kg od tej notowanej 18 sierpnia 2020 r.
W Irlandii, w związku z pandemią koronawirusa, aukcje bydła zostały zastąpione sklepami internetowymi. Nawet po zniesieniu obostrzeń, handel bydłem „w sieci” nadal kwitnie.
Na rynku skupu bydła rzeźnego notujemy w ostatnich tygodniach regularne podwyżki. Tylko w odstępie siedmiu dni, średnie stawki za byka w wadze żywej i poubojowej wzrosły o 0,20 zł/kg.
- Na rynku bydła jest optymistycznie. Bijemy kolejne rekordy jeśli chodzi o ceny za wołowinę. Powoli zaczynamy zbliżać się do stawek, jakie za zwierzęta otrzymują nasi koledzy z Unii Europejskiej. Jednocześnie nasza przewaga wobec konkurencji, jaką jest niższa cena, nieco osłabła. Na pewno jest to dobry prognostyk jeżeli chodzi o rozwój tego sektora. Jeżeli popatrzymy na rynek wołowiny, to z perspektywy kilku lat jest on bezsprzecznie najbardziej stabilny jeśli chodzi o produkcję zwierzęcą. Te wahania cen są najmniejsze, a opłacalność produkcji najlepsza – mówi Jacek Zarzecki – prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
- Ostatnio pojawiały się sygnały z ubojni, że żywiec będzie taniał. Na szczęście nic takiego nie ma miejsca i w ostatnich tygodniach zauważalne są nieznaczne podwyżki. Widać, że zakłady poszukują surowca i o sezonowych obniżkach możemy chyba zapomnieć. Cena na szczęście trzyma się na przyzwoitym poziomie – ocenia aktualną sytuację na rynku bydła Tomasz Zawadzki - wiceprezes Podlaskiego Zrzeszenia Producentów Bydła.
W czasie żniw hodowcy bydła tradycyjnie są mniej aktywni jeśli chodzi o sprzedaż zwierząt. Dlatego podmioty zainteresowane zakupami żywca próbują niewielkimi podwyżkami zachęcić rolników do większej aktywności. W naszych dzisiejszych notowaniach najbardziej rzuca się w oczy podwyżka średniej ceny skupu byków w wadze poubojowej (+0,11 zł/kg).
Już przed tygodniem spadek cen na rynku skupu bydła rzeźnego wyhamował. Dzisiaj mamy do czynienia z ugruntowaniem obowiązujących stawek z zaakcentowanymi, niewielkimi podwyżkami.
Dzisiaj, w przeciwieństwie do poprzednich tygodni, w naszych notowaniach nie odnotowaliśmy spadków cen bydła rzeźnego. Wręcz przeciwnie, średnie stawki zarówno za zwierzęta w wadze żywej, jak i na WBC, poszły o kilka groszy za kilogram w górę. Czy to już koniec sezonowych obniżek?
Dzisiaj, podobnie jak tydzień temu, w cennikach skupu bydła rzeźnego nastąpiły korekty w dół. Średnia stawka zarówno za byki w wadze poubojowej, jak i za byki w wadze żywej, spadła o 0,08 zł/kg. Prezes Polskiego Związku Producentów i Hodowców Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki mówi o efekcie sezonowych obniżek, który właśnie nadszedł.
Tak wysokich cen byków nie obserwowano w Niemczech od 3 lat, a krów rzeźnych od 9 lat. Powodem gwałtownego wzrostu cen jest otwarcie lokali gastronomicznych i skurczenie się liczebności krajowego stada bydła.
Jeżeli przeanalizujemy sobie pierwsze cztery miesiące br. i porównany je z tym samym okresem ubiegłego roku, to notujemy spadek importu żywca i mięsa wołowego o 60%. To oznacza, że do Polski przyjeżdża zdecydowanie mniej cielaków i jednocześnie może oznaczać, że w perspektywie kilku lub kilkunastu miesięcy podaż bydła gotowego do uboju będzie mocno okrojona.
Po serii podwyżek na rynku skupu bydła rzeźnego, dzisiaj nastąpiły korekty w dół. Średnia stawka za byki w wadze poubojowej spadła o 0,11 zł/kg. Wg Jacka Zarzeckiego, prezesa Polskiego Związku Producentów i Hodowców Bydła Mięsnego, to efekt sezonowych obniżek, który prędzej czy później musiał nadejść. Jak podkreśla działacz związku i hodowca bydła w jednej osobie, stawki nadal są zadowalające i jeśli branża gastronomiczna ponownie nie ucierpi z powodu obostrzeń związanych z koronawirusem, to na przełomie III i IV kwartału tego roku ponownie możemy spodziewać się wzrostu cen.
Nie zmienia się trend na rynku skupu bydła rzeźnego. Ceny żywca wołowego rosną od dłuższego czasu i zdecydowanie przewyższają stawki jakie obowiązywały w analogicznym okresie 2020 r. Na przykład, przed dwunastoma miesiącami średnia stawka za byki w wadze żywej była niższa od aktualnie obowiązującej o 1,31 zł/kg, co oznacza, że wzrost rok do roku wynosi 19,7%.