W ubojniach słychać dziś od rana, że brakuje żywca i dlatego oferowane drobiarzom ceny wzrosły. Drożeje także mięso. Na pewno zbyt gwarantują obecnie ośrodki wczasowe i gastronomia, a brzydka pogoda sprawia, że Polacy, którzy zostali w kraju, zamiast na plaży spędzają czas w lokalach. Pytanie brzmi natomiast: jaki procent zamawianych w restauracjach dań zawiera drób, a ile ulubioną przez rodaków wieprzowinę?
Aktualne ceny drobiu zebrane przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler:
wolny rynek: 3,30 - 3,65 zł/kg (średnia: 3,45 zł/kg na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (30.06.2017) cena minimalna została utrzymana, maksymalna została podniesiona o + 0,15 zł/kg, średnia wzrosła o + 0,07 zł/kg.
kontraktacja: 3,20 - 3,30 zł/kg (średnia: 3,27 zł/kg na podstawie informacji z 3 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 5,10 – 5,80 zł/kg (średnia 5,44 zł/kg na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju). Od piątku cena minimalna została podniesiona o + 0,30 zł/kg, maksymalna została obniżona - 0,10 zł/kg, średnia wzrosła o + 0,22 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,30 – 3,65 |
3,30 – 3,50 |
brojler |
3,20 - 3,30 |
3,29 - 3,35 |
tuszka |
5,10 – 5,80 |
4,80 – 5,90 |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Opracowanie: Ewa Mielnik
Źródło:
https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob