18.11.2019 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki: druga obniżka z rzędu, ale stawki nadal o wiele wyższe niż przed rokiem

Paweł Hetnał

W ostatnich dwóch tygodniach wpływ na ceny skupu drobiu w Polsce miała sytuacja na unijnym rynku drobiu, gdzie ceny mięsa znajdowały się w trendzie wzrostowym. Specjaliści przewidują jednak, że w najblizszym czasie czekają nas spadki cen skupu kurcząt rzeźnych, co już od piątku widoczne jest w cennikach prezentowanych przez nasz portal. 

 

Wg fachowców z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, rosnący eskport drobiu do krajów Unii Europejskiej spowoduje, że w najbliższym czasie będziemy świadkami kolejnych, być moze gwałtowanych, obniżek. To efekt dużych dostaw do Europy produktów drobiowych, m.in. z Tajlandii, Brazylii i Ukrainy. Niemniej ostatnie dwie obniżki w naszych notowaniach nie były katastrofalne. Od ubiegłej środy przeciętna stawka skupu brojlerów spadła o 0,05 zł/kg. W porównaniu do cenników z analogicznego okresu ubiegłego roku, obecnie średnia cena skupu kurcząt rzeźnych jest wyższa o 0,27zł/kg. 

 

Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 18.11.2019 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:

 

Skup kurczak brojler: wolny rynek: 3,00 - 3,45 zł/kg (średnia: 3,17 zł/kg na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (15.11.2019) średnia cena spadła o 0,03 zł/kg.  

 

kontraktacja: 3,00 - 3,50 zł/kg (średnia: 3,23 zł/kg na podstawie informacji z 10 ubojni).

 

plukon

 

Sprzedaż kurczak tuszka

hurt: 4,60 – 5,60 zł/kg (średnia 4,95 zł/kg, na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatniego notowania średnia cena spadła o 0,14 zł/kg.  

 

Asortyment

Bieżące
notowanie
18.11.2019

Poprzednie
notowanie
15.11.2019

brojler
wolny rynek

3,00-3,45

(3,17)

3,00-3,45

(3,20)

brojler
kontraktacja

3,00-3,50

(3,23)

3,00-3,40

(3,20)

tuszka

4,60-5,60

(4,95)

4,80-5,60

(5,09)

 

ogloszenia dla hodowcow drobiu

 

Źródło: 

https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz