26.10.2018 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki: drobiarze mogą spodziewać się wyjątkowo trudnej zimy

Paweł Hetnał

Rynek skupu kurcząt rzeźnych praktycznie nie zmienił wyceny brojlerów od ostatniego notowania portalu CenyRolnicze.pl. Trudno się temu dziwić bo spadki z ostatnich dwóch tygodni były pokaźne.

 

- Okolice trzech złotych za kilogram żywca brojlerów kurzych stanowią nowy punkt równowagi. O kondycji rynku świadczy fakt, że rok temu za kilogram kurcząt ubojnie płaciły 3,30 -3,40 zł! Widać więc, że popyt europejski jest w odwrocie czego podaż krajowa jeszcze nie zauważyła. To, niestety, każe się spodziewać w tym roku wyjątkowo trudnej zimy - komentuje aktualną sytuację rynkową Mariusz Szymyślik z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. *

 

* Mimo najlepszej wiedzy wykorzystanej do sporządzania niniejszego komentarza KIPDiP nie jest w stanie zapewnić, że rynek będzie kształtował się zgodnie z przewidywaniami Izby. KIPDiP nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje biznesowe podjęte na podstawie treści zawartych w komentarzu.  

 

Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 26.10.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:

 

Skup kurczak brojler:

wolny rynek: 2,80 - 3,10 zł/kg (średnia: 2,94 zł/kg na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (24.10.2018) średnia cena spadła o -0,02 zł/kg.

 

kontraktacja: 3,30 - 3,50 zł/kg (średnia: 3,40 zł/kg na podstawie informacji z 5 ubojni).

 

plukon

 

Sprzedaż kurczak tuszka

hurt: 4,20 – 4,70 zł/kg (średnia 4,43 zł/kg, na podstawie informacji z 13 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatniego notowania średnia cena spadła o -0,04 zł/kg. 

 

Asortyment

Bieżące
notowanie
26.10.2018

Poprzednie
notowanie
24.10.2018

brojler
wolny rynek

2,80-3,10

(2,94)

2,80-3,10

(2,96)

brojler
kontraktacja

3,30-3,50

(3,40)

3,30-3,50

(3,40)

tuszka

4,20-4,70

(4,43)

4,20-4,90

(4,47)


* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki

 

Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

 

ogloszenia dla hodowcow drobiu

 

Źródło: 

https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz