zm skiba

kojs

CenyRolnicze
02 maja 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0474 EUR EUR - 4.3323 GBP GBP - 5.0670 DKK DKK - 0.5808
Archiwum


02.05.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 204,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 199,00 (-1,00%), rzepak SIE24: 466,50 (+1,80%)

29.04.2024 13:46 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,90 zł/kg, średnia: 8,36 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

29.04.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mięsny, 600 kg, świętokrzyskie, kielecki, 26-004, tel.: 506 619 161

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Krajowa produkcja pasz rzepakowych nabiera strategicznego znaczenia

Redakcja
rzepak, śruta rzepakowa

- Śruta rzepakowa jest i pozostanie w tym układzie gospodarczym ogromną wartością dodaną jako kluczowe źródło białka paszowego wytwarzanego w kraju. Można śmiało powiedzieć, że uprawa i przerób rzepaku w Polsce nabiera w dzisiejszych czasach wręcz strategicznego znaczenia zapewniając nam żywność, pasze i paliwa" – podkreśla Adam Stępień, dyrektor generalny PSPO.

 

Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie przerabiając ponad 3,2 mln ton nasion rzepaku wyprodukowały w 2021 roku prawie 1,8 mln ton pasz rzepakowych. Zdecydowaną większość stanowiła tu śruta poekstrakcyjna, której produkcja wyniosła 1 769 tys. ton, pozostały wolumen dotyczył makuchu rzepakowego. Rekordowa, bo o 12 tys. ton wyższa w porównaniu do 2020 roku, podaż rodzimych pasz rzepakowych nie byłaby możliwa gdyby nie popyt na olej rzepakowy zgłaszany przez sektor biopaliw. Zgodnie z danymi KOWR, zużycie oleju rzepakowego w krajowych estrowniach wyniosło w 2021 roku prawie 880 tys. ton, co oznacza, że bezpośrednio z produkcją biodiesla w Polsce skorelowana była podaż ponad 1,3 mln ton wysokobiałkowych pasz rzepakowych.

 

Według danych Ministerstwa Finansów eksport śruty rzepakowej w 2021 roku wyniósł 661 tys. ton i był mniejszy o 9% w porównaniu do 2020 roku. Import śruty rzepakowej pozostaje jednocześnie na bardzo niskim poziomie (41 tys. ton w 2021 roku), co oznacza, że zwiększająca się rokrocznie podaż krajowa pasz rzepakowych coraz chętniej wykorzystywana jest w rodzimej produkcji zwierzęcej. Głównymi odbiorcami zagranicznymi polskiej śruty tradycyjnie już pozostają Dania i Niemcy, na dalszych pozycjach znajdują się Czechy, Francja i Szwecja.

 

Kluczowe źródło białka paszowego

 

- Od lat podkreślamy oleisto-białkowy charakter rzepaku, o czym dobitnie świadczy skala podaży produktów jego przerobu przez zakłady zrzeszone w naszym Stowarzyszeniu. Eksport śruty rzepakowej wciąż jest jednak znaczący, co z jednej strony pokazuje wysoką atrakcyjność tego komponentu paszowego na rynku europejskim, a z drugiej pozwala pozytywnie patrzeć na oddziaływanie branży olejarskiej na szeroko rozumiane bezpieczeństwo żywnościowe Polski i Europy – uważa Mariusz Szeliga, prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

 

- Synergia z sektorem biopaliw pozwala nam na efektywny przerób rzepaku znacznie wykraczający ponad potrzeby żywnościowe jeśli chodzi o konsumpcję oleju. Śruta rzepakowa jest i pozostanie w tym układzie gospodarczym ogromną wartością dodaną jako kluczowe źródło białka paszowego wytwarzanego w kraju. Można śmiało powiedzieć, że uprawa i przerób rzepaku w Polsce nabiera w dzisiejszych czasach wręcz strategicznego znaczenia zapewniając nam żywność, pasze i paliwa" – podkreśla Adam Stępień, dyrektor generalny PSPO.

 

 

Źródło: PSPO

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu