13.04.2018 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki - KIPDiP: następny tydzień może przynieść dużą zmienność cen

Joanna Kawka

Korekta cen na rynku skupu żywca brojlerów kurzych nabrała tempa. Co ciekawe, o spadku ceny średniej raportowanej przez portal CenyRolnicze.pl znów zdecydowały względy lokalne. Oznacza to, że w wielu rejonach Polski nadprodukcja kurcząt rzeźnych znów mocno daje o sobie znać.


Powoduje to, że mimo cały czas solidnego popytu zagranicznego niektóre ubojnie mogą sobie pozwolić na luksus obniżania cen. W najbliższym czasie eksportowi będzie przeszkadzała znów wzmacniająca się złotówka. Przypominamy także, że nieubłaganie zbliża się termin pełnego wznowienia eksportu przez Brazylijczyków do Unii Europejskiej (teoretycznie powinno to się stać już za kilka dni). Następny tydzień może więc przynieść dużą zmienność cen.



Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 13.04.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:

 

Skup kurczak brojler:

wolny rynek: 3,20 - 3,50 zł/kg (średnia: 3,29 zł/kg na podstawie informacji z 12 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (11.04.2018) ceny maksymalna i minimalna nie zmieniły się, średnia stawka jest niższa o - 0,11 zł/kg.

kontraktacja: 3,30 - 3,42 zł/kg (średnia: 3,37 zł/kg na podstawie informacji z 6 ubojni).

Sprzedaż kurczak tuszka:

hurt: 4,80 – 5,50 zł/kg (średnia 5,11 zł/kg, na podstawie informacji z 13 ubojni na terenie całego kraju). Od środy cena minimalna spadła o - 0,20 zł/kg, cena maksymalna nie uległa zmianie, cena średnia obniżyła się o - 0,09 zł/kg.

Asortyment

Bieżące
notowanie
13.04.2018

Poprzednie
notowanie
11.04.2018

brojler
wolny rynek

3,20 - 3,50
(3,29)

3,20 - 3,50
(3,40)

brojler
kontraktacja

3,30 - 3,42
(3,37)

3,30 - 3,42
(3,37)

tuszka

4,80 - 5,50
(5,11)

5,00 - 5,50
(5,20)

* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki

Źródło: 

https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob

Komentarz: Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz