26.03.2018 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki - ubojnie na uprzywilejowanej pozycji

Agnieszka Wojtyra
fot. pixabay.com

Rynek spada pod własnym ciężarem. Popyt krajowy sieci handlowych na mięso drobiowe, związany z okresem świątecznym, już się wyczerpał.


Dodatkowo, ceny tuszek obniżyły się w ostatnich dniach w dość wyraźny sposób także w innych państwach europejskich. Wszystko to nie sprzyja sprzedającym żywiec. Tak będzie prawdopodobnie wyglądał cały ten tydzień – to ubojnie będą na uprzywilejowanej pozycji. Mariusz Szymyślik, dyrektor KIPDiP przewiduje jednak, że potencjał spadków jest bliski wyczerpania.

W zahamowaniu zniżek pomoże -  jak zwykle - niezawodna ostatnio Brazylia. Do około połowy kwietnia 10 zakładów należących BRF nie będzie mogło eksportować do Europy. Oznacza to około 10 - 15 tys. ton dodatkowego popytu.

 

Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 26.03.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:

Skup kurczak brojler:

wolny rynek: 3,30 - 3,50 zł/kg (średnia: 3,39 zł/kg na podstawie informacji z 14 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (23.03.2018) cena minimalna wzrosła o + 0,10 zł/kg, maksymalna utrzymała się na tym samym poziomie, średnia stawka zwiększyła się o + 0,01 zł/kg.

kontraktacja: 3,40 - 3,49 zł/kg (średnia: 3,43 zł/kg na podstawie informacji z 5 ubojni).

Sprzedaż kurczak tuszka:

hurt: 4,90 – 5,40 zł/kg (średnia 5,18 zł/kg, na podstawie informacji z 15 ubojni na terenie całego kraju). Od piątku cena maksymalna i minimalna nie zmieniły się, cena średnia jest wyższa o + 0,01 zł/kg.

Asortyment

Bieżące
notowanie
26.03.2018

Poprzednie
notowanie
23.03.2018

brojler
wolny rynek

3,30 - 3,50
(3,39)

3,20 - 3,50
(3,38)

brojler
kontraktacja

3,40 - 3,49
(3,43)

3,40 - 3,49
(3,44)

tuszka

4,90 - 5,40
(5,18)

4,90 - 5,40
(5,17)

* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki

Źródło: 

https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob

Komentarz: Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Agnieszka Wojtyra
Autor: Agnieszka Wojtyra
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zootechnik, autorka tekstów branżowych, wcześniej dziennikarka mediów lokalnych. Miłośniczka podróży, gier planszowych i książek.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz