Wraz z rosnącym popytem na wieprzowinę, Chiny dynamicznie odbudowują krajowe pogłowie trzody chlewnej. Hodowla świń jest jednym z ważniejszych punktów polityki żywieniowej Państwa Środka. Pekin stawia na rozbudowę sieci dużych przedsiębiorstw hodowlanych, ale zamierza też mocno wesprzeć gospodarstwa rodzinne zajmujące się produkcją trzody chlewnej.
Ceny wieprzowiny w handlu detalicznym w Chinach spadają, ponieważ kraj ten systematycznie odbudowuje swoje stado trzody chlewnej. Ceny żywych świń poszły wyraźnie w dół w ciągu ostatnich 12 tygodni. Obecna średnia cena żywca wieprzowego wynosi 29,82 juana/kg (4,50 USD), czyli o 23,0% mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Średnia cena wieprzowiny w Chinach wynosi 47,66 juana/kg (7,20 USD), co oznacza spadek o 18,6% rok do roku. Do końca października wprowadzono do obrotu 361,86 mln świń, co oznacza spadek o 11,7% rok do roku, a produkcja wieprzowiny wyniosła 25,74 miliona ton, co oznacza spadek o 10,8%.
Chiny zaimportowały 5,96 mln ton mięsa od stycznia do sierpnia, podczas gdy w całym ubiegłym roku było to 5,06 mln ton, z czego największy udział miała wieprzowina. Przewiduje się, że import mięsa do Państwa Środka osiągnie rekordowy poziom do końca roku.
Obecny poziom spożycia mięsa w Chinach wynosi 41,5 kg na osobę, przy czym największy udział ma wieprzowina, zwłaszcza w obszarach miejskich. Zgodnie z obecnym poziomem spożycia ludności miejskiej szacuje się, że spożycie wieprzowiny może wzrosnąć o około 635 000 ton w wyniku migracji 100 mln ludzi ze wsi do miast do końca roku.
Jak podała Narodowa Komisja Zdrowia i Planowania Rodziny, całkowita populacja Chin osiągnie 1,43 miliarda do końca 2020 roku. W oparciu o wzrost populacji o 60 milionów ludzi i obecny poziom konsumpcji, zwiększona populacja da wyższe spożycie wieprzowiny o około 2,26 mln ton. Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wiejskich (MARA) podało, że pod koniec września chińskie zapasy trzody chlewnej osiągnęły 370 milionów sztuk, co stanowiło 84% pogłowia z końca 2017 roku. Odbudowa krajowego stada może spowodować, że duża część rosnącego popytu może zostać zaspokojona przez rodzimą produkcję.
MARA ogłosiła, że w pierwszych trzech kwartałach tego roku zgłoszono produkcję w 12 500 nowych gospodarstw trzody chlewnej, a 13 400 pustych ferm świń wróciło do produkcji. Odbudowa krajowego stada świń jest w Chinach sprawą wagi państwowej. Chiny niedawno ogłosiły plan narodowego rozwoju gospodarczego i społecznego oraz swoje długoterminowe cele. Produkcja trzody chlewnej jest uwzględniona w strategii bezpieczeństwa narodowego. Oczekuje się, że te większe i bardziej ugruntowane firmy otrzymają największe wsparcie rządowe i odegrają istotną rolę w organizowaniu produkcja z udziałem gospodarstw rodzinnych.
Rodzinne gospodarstwo rolne to nowa koncepcja strategów chińskiego przemysłu, konkurująca z drobnymi rolnikami przydomowymi. Gospodarstwa przydomowe produkują na potrzeby własne, podczas gdy gospodarstwa rodzinne to komercyjne przedsiębiorstwo rolne należące do członków rodziny i prowadzone przez nich w ramach większego systemu produkcyjnego.
Innym trendem, który wydaje się zyskiwać na popularności, są wielopoziomowe chlewnie. Przedsiębiorstwa, które idą w tym kierunku, to Muyuan, Wens, New Hope, Tianzow, Lihua i inni giganci produkcji trzody chlewnej. Najwyższy planowany obiekt tego typu ma mieć 26 pięter, co oznacza, że jego powstanie będzie wymagało mniej ziemi, ale będzie droższe w budowie.
Źródło: euromeatnews.com