Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek 03.10.2011 z ubojni, zakładów drobiarskich oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,90 (kontraktacja) do maksymalnie 4,20 zł "kg na wolnym rynku.
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek 26.09.2011 z ubojni, zakładów drobiarskich oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,90 (kontraktacja) do maksymalnie 4,30 zł "kg na wolnym rynku.
Cenowe rekordy na drobiowym rynku. To wynik nie tylko utrzymującego się braku surowca, ale także bardzo wysokiego kursu euro. Drożeją filety, tuszki i ćwiartki. W rezultacie chętnych do zakupów jak na lekarstwo.
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek 19.09.2011 z ubojni, zakładów drobiarskich oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,80 do maksymalnie 4,40 zł "kg na wolnym rynku.
Zgodnie z danymi KE, w ciągu pierwszych sześciu miesięcy tego roku kraje Unii wyeksportowały na rynki państw nie należących do UE 672,8 tys. ton żywca, mięsa, podrobów oraz przetworów z drobiu (to 22,2% wzrost w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku).
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek 12.09.2011 z ubojni, zakładów drobiarskich oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,80 (kontraktacja) do maksymalnie 4,40 zł "kg na wolnym rynku.
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek 05.09.2011 z ubojni, zakładów drobiarskich oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,80 (kontraktacja) do maksymalnie 4,20 zł "kg na wolnym rynku.
Powinny iść w górę, ale nie idą, a nawet spadają. Ceny drobiu znów zaskakują hodowców. W ostatnich dniach wiele ubojni skorygowało cenniki w dół o 10 groszy. Jednak wyższe ceny na wolnym rynku niż te płacone rolnikom w ramach umów kontraktacyjnych, to znak, że żywca wcale nie jest dużo. Potwierdzają to także przetwórcy analizując poziomy wstawień z ostatnich miesięcy.
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek 29.08.2011 z ubojni, zakładów drobiarskich oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,80 (kontraktacja) do maksymalnie 4,10 zł "kg netto na wolnym rynku.
Jedna z największych firm produkcyjnych drobiu na Ukrainie (Gubin Company) ma w planach utworzenie innowacyjnego kompleksu, który będzie specjalizował się w produkcji mięsa kurcząt brojlerów.
W I półroczu 2011 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem oraz przetworami drobiu osiągnęło poziom 363,6 mln EUR i było wyższe o 21% od wyników z analogicznego okresu poprzedniego roku.
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek 22.08.2011 z ubojni, zakładów drobiarskich oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,80 (kontraktacja) do maksymalnie 4,20 zł "kg netto na wolnym rynku.
USDA poinformował o zamiarze przeprowadzenia skupu produktów drobiowych o wartości do 40 mln USD w ramach federalnych programów pomocy żywnościowej (także dla banków żywnościowych).
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane we wtorek 16.08.2011 z ubojni, zakładów drobiarskich oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,80 (kontraktacja) do maksymalnie 4,20 zł "kg netto na wolnym rynku.
Władze sanitarno – weterynaryjne zadecydowały o wstrzymaniu importu mięsa oraz przetworów drobiowych produkowanych przez amerykańską firmę Cargill Meat Solution Corporation.
Zgodnie z sierpniową prognozą USDA w roku 2011 światowa produkcja drobiu osiągnie poziom około 100 mln ton i będzie wyższa od zeszłorocznej o 2,3%. W roku 2010 wzrost produkcji był dwa razy większy. Niższe tempo przyrostu wytwarzania w bieżącym roku to przede wszystkim skutek drogich pasz i nawrotu ptasiej grypy w Azji.
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek 08.08.2011 z ubojni, zakładów drobiarskich oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,80 do maksymalnie 4,30 zł "kg netto na wolnym rynku.
Unia Europejska umacnia swoją pozycję eksportera netto mięsa drobiowego. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku sprzedaż mięsa drobiowego z UE była większa od importu o ponad 200 tys. ton.
Ceny skupu kurczaka brojlera uzyskane w poniedziałek 01.08.2011 z ubojni, zakładów drobiarskich oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,70 do maksymalnie 4,20 zł "kg netto na wolnym rynku.