Eksperci szacują, że Rosja może w tym roku zwiększyć eksport drobiu o 1/3 do 40 tys. ton. Spadający kurs rubla będzie sprzyjał rosyjskim eksporterom, a krajowe towary, w tym również drób, staną się tańsze na rynkach zagranicznych.
Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE w lutym br. wyniosła 192,5 EUR/100 kg i była o 0,5% wyższa niż przed miesiącem i o 0,2% wyższa niż przed rokiem.
Według prognozy Komisji Europejskiej z grudnia 2013 r. produkcja mięsa drobiu w UE w okresie 2013-2023 będzie rosła najbardziej ze wszystkich gatunków mięsa – średnio o 0,8% rocznie i w 2013 r. sięgnie 13,6 mln ton.
Zarejestruj się w serwisie cenyrolnicze.pl i zgłaszaj bezpłatnie oferty chęci sprzedaży m. in. trzody chlewnej, bydła, drobiu, zbóż, oleistych i strączkowych, a także chęć zakupu np. warchlaka krajowego, czy też importowanego.
Według rosyjskich służb statystycznych Rosstat, do końca 2013 r. Rosja będzie w stanie zaspokoić krajowe zapotrzebowanie na drób z własnej produkcji w 96%.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) prognozuje, że w 2013 r. produkcja mięsa drobiu na świecie wyniesie 106,8 mln ton – o 1,8% więcej niż w 2012 r.
Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE we wrześniu br. wyniosła 197,6 EUR/100 kg i była o 2% niższa niż w sierpniu i tylko o 0,4% wyższa niż we wrześniu 2012 r.
W pierwszym półroczu 2013 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu przekroczyło 522 mln EUR i było o 8% wyższe od wyników z tego samego okresu 2012 r.
Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w sierpniu br. wyniosła 200,7 EUR "100 kg i była o 0,1% wyższa niż w lipcu br. oraz o 2,8% wyższa niż w sierpniu 2012 r.
Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym półroczu br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 662,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu (waga produktu) – o 0,7% więcej niż przed rokiem.
Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w lipcu br. wyniosła 200,4 EUR "100 kg i była o 0,1% wyższa niż w czerwcu oraz o 4% wyższa niż w lipcu 2012 r.
Okazuje się, że w sezonie 2012 2013 spożycie mięsa z kurczaków przypadające na jednego mieszkańca w Japonii wzrosło o 5% do 12 kg "osobę, wyprzedzając przy tym po raz pierwszy poziom spożycia wieprzowiny.
Z dniem 18 lipca br. Komisja Europejska zawiesiła stosowanie ostatnich refundacji do eksportu drobiu, a zarazem do eksportu wszystkich produktów rolnych pochodzenia zwierzęcego.