kojs

skiba

CenyRolnicze
28 maja 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9183 EUR EUR - 4.2592 GBP GBP - 5.0032 DKK DKK - 0.5708
Archiwum


28.05.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 264,75 (-1,58%), kukurydza CZE24: 214,25 (-1,95%), rzepak SIE24: 488,25 (-0,15%)

28.05.2024 SPRZEDAM 10 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, lubelskie, rycki, 08-540, tel.: 609 682 375

28.05.2024 SPRZEDAM 20-25 T ŻYTA PASZ., trans. firmowy, lubelskie, rycki, 08-540, tel.: 609 682 375

28.05.2024 SPRZEDAM 50 T ŻYTA PASZ., trans. firmowy, łódzkie, łaski, 98-100, tel.: 605 227 816

28.05.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, łódzkie, łaski, 98-100, tel.: 605 227 816

27.05.2024 13:41 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,50-9,10 zł/kg, średnia: 8,75 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.05.2024 SPRZEDAM 40 TUCZNIKÓW, 125 kg, 58%, mazowieckie, płocki, 09-412, tel.: 516 470 553

23.05.2024 SPRZEDAM 50 BYKÓW, mięsny, 400-500 kg, warmińsko-mazurskie, olsztyński, 11-030, tel.: 606 686 636

23.05.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, hf, 500 kg, lubelskie, janowski, 23-302, tel.: 695 868 051

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Wbrew temu co piszą brytyjskie media, polski drób jest bezpieczny

Redakcja
polski drób, salmonella

- W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stanowczością oświadczamy, że polskie mięso drobiowe było, jest i nadal będzie bezpieczne. Krajowe standardy produkcyjne wynikają zarówno z rygorystycznych przepisów UE jak i procedur jakościowych wdrożonych przez funkcjonujące w Polsce firmy, bardzo często z zagranicznym kapitałem, również brytyjskim – czytamy w oświadczeniu Krajowej Rady Drobiarstwa.

 

KRD przypomina, że zarówno warunki chowu, jak i produkcji są na każdym etapie pod stałym nadzorem państwowych instytucji, które przeprowadzają wiele procedur kontrolnych i dbają o to, by produkty były w pełni bezpieczne dla zdrowia konsumentów. Mięso, które trafia do sprzedaży, jest towarem w pełni bezpiecznym, co gwarantują restrykcyjne przepisy prawa zarówno polskiego, jak i unijnego. Nad całością tego procesu czuwają lekarze weterynarii, nadzorujący na co dzień stada, a także Inspekcja Weterynaryjna, która przeprowadza kontrole zwierząt i mięsa z nich pozyskanego. Europejski i światowy konsument od wielu lat docenia nasz towar. To dlatego Polska jest wiodącym producentem mięsa drobiowego w całej Unii Europejskiej, a ponad połowa krajowej produkcji trafia na eksport. Polscy producenci długo i ciężko pracowali na swoją pozycję i nigdy nie pozwoliliby sobie na zakwestionowanie renomy polskiego drobiu na globalnych rynkach.

 

 

Polska, od momentu przystąpienia do Unii Europejskiej, została objęta programem zwalczania Salmonelli w stadach drobiu. Zgodnie z unijnymi przepisami, każdy kraj członkowski ma obowiązek, poprzez wprowadzenie krajowych programów zwalczania Salmonelli, osiągnięcie celu wspólnotowego ograniczenia rozprzestrzeniania się choroby i czynników chorobotwórczych. W przypadku Polski, cel ten w stadach brojlerów został osiągnięty, gdyż liczba pozytywnych testów wynosi obecnie znacznie poniżej 1%. Zgodnie z danymi MRiRW w 2022 r., na prawie 50 tys. przebadanych stad, liczba zakażonych wynosiła zaledwie 0,24%. Obecnie celem programu jest więc utrzymanie osiągniętego poziomu zakażeń serotypami Salmonelli objętego programem lub obniżenie go. Przypominamy także o utrzymywaniu zasad higieny i właściwym obchodzeniu się z surowym mięsem. Mięso surowe poddajemy odpowiedniej obróbce termicznej oraz zachowujemy właściwą higienę kuchenną (m.in. regularne mycie rąk i powierzchni mających styczność z surowym mięsem, osobne przechowywanie produktów surowych i pozostałej żywności).

 

Polska jest największym producentem drobiu w UE oraz trzecim największym eksporterem na świecie. Ze względu na skalę produkcji i eksportu, zdarzają się notyfikacje w unijnym systemie RASFF (Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach). Jednocześnie, analizując dane RASFF, podkreślamy, że w ostatnim czasie wykryto obecność Salmonelli w dostawach od producentów z następujących krajów: Belgii, Francji, Węgier, Rumunii, Holandii, Litwy i Ukrainy. Pokazuje to jednoznacznie, że nie jest to problem specyficznie polski, co sugerują brytyjskie media. Pełne bezpieczeństwo procesu produkcji drobiu gwarantuje obowiązujący w Unii Europejskiej system HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point – Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny). Dodatkowo większość polskich producentów drobiu stosuje także dodatkowe systemy bezpieczeństwa żywności takie jak: IFS (International Food Standard) czy BRC (British Retail Consortium), a niektórzy wykorzystują dodatkowo systemy jakości żywności jak QAFP (Quality Assurance for Food Products). Połączenie tych wielu systemów bezpieczeństwa oraz jakości oznacza w praktyce gwarancję wysokiej jakości polskiej produkcji drobiu.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu