Coraz mniejsze zainteresowanie cielętami z Irlandii. Liczba zwierząt eksportowanych do Holandii i Hiszpanii dramatycznie spadła w ciągu ostatnich kilku tygodni.
Zapotrzebowanie na cielęta na każdym z kluczowych rynków znacznie się zmniejszyło. W ostatnim tygodniu, kończącym się 12 kwietnia, do Holandii wysłano tylko 1500 cieląt irlandzkich, w porównaniu z 3000 w poprzednim tygodniu. W tym samym tygodniu w 2019 r. eksportowano 6700 cieląt irlandzkich. Ta dramatyczna redukcja odzwierciedla znaczne trudności w holenderskim sektorze cielęciny, który jest wysoce zależny od europejskiego sektora gastronomii, szczególnie we Włoszech, Francji i Niemczech.
Epidemia COVID-19 wywarła również negatywny wpływ na eksport irlandzkich cieląt do Hiszpanii. Chociaż w tygodniu kończącym się 5 kwietnia wywieziono 4200 cieląt, to już zeszłym tygodniu liczba ta spadła do zaledwie 850. W analogicznym okresie 2019 r. było to 5000 sztuk.
Irlandczycy liczą, że w tym newralgicznym czasie napłyną większe zamówienia m.in. z Algierii, Turcji i Libii.
Źródło: euromeatnews.com