Dynamicznie wzrastają koszty produkcji pieczywa

Redakcja

Bieżący rok przyniósł istotny wzrost kosztów działalności piekarni. Według danych PONT Info, w samym pierwszym półroczu br. (czyli jeszcze przed dynamicznym wzrostem cen skupu zbóż) koszty ogółem w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo (piekarnię) zwiększyły się o ponad 17% w relacji rocznej. Jest to znacznie więcej niż w sektorze spożywczym ogółem, gdzie koszty wzrosły o około 8% wobec 2017 r. 

 

Najwyższą dynamiką zmian charakteryzowały się koszty wynagrodzeń – przyrost o prawie 18% wobec analogicznego okresu przed rokiem. Co warte podkreślenie, w produkcji pieczywa koszty te mają znacznie większy (około 22-proc.) udział w kosztach ogółem niż w przypadku innych branż sektora spożywczego, gdzie udział ten sięga kilkunastu procent (a czasami jest wręcz jednocyfrowy). Koszty materiałowe, które stanowią około 45% wszystkich kosztów produkcji pieczywa, w styczniu-czerwcu br. były o 15% wyższe wobec stycznia-czerwca 2017 r.

 

Można jednak przypuszczać, że wzrosty cen skupu zbóż, jakie miały miejsce w sierpniu – październiku br., przełożą się na znacznie silniejszy przyrost kosztów materiałowych w II półroczu 2018 r. W tej sytuacji nie dziwią ostatnie podwyżki cen detalicznych pieczywa. Według danych GUS w październiku br. chleb pszenno-żytni był przeciętnie o prawie 8% droższy niż rok wcześniej, zaś bułka pszenna o prawie 10%.

 

ogloszenia zboza

 

Źródło: BGŻ PNB Paribas 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz