Mięso z pijanych świń? Ponoć lepiej smakuje

Redakcja
karmienie świń, odpady z produkcji alkoholu

Jakość wieprzowiny może się poprawić, jeśli świnie będą karmione resztkami z produkcji alkoholu. Tak wynika z badań Uniwersytetu Tokijskiego.

 

Shochu to typowy japoński destylat wytwarzany zwykle z ryżu, jęczmienia, słodkich ziemniaków lub trzciny cukrowej. Podczas przygotowywania japońskiego shochu produkty skrobiowe są najpierw rozkładane przez pleśń, następnie fermentowane z drożdżami, a na koniec destylowane do alkoholu. Pozostałości z tej produkcji są obecnie postrzegane jako odpady przemysłowe, których utylizacja powoduje wydzielanie się dwutlenku węgla.

 

 

Badania Uniwersytetu Tokijskiego we współpracy z Centralnym Instytutem Badawczym Kirin, placówką badawczą japońskiego browaru Kirin Beer KK, pokazują obecnie, że pozostałości po produkcji alkoholu można zamiast tego wykorzystać do karmienia świń. Jak wynika z publikacji w czasopiśmie Food Chemistry, naukowcy uważają, że składniki odżywcze zawarte w odpadach sfermentowanego jęczmienia mogą być w stanie zmniejszyć stres u zwierząt. Powoduje to lepszą jakość i smak mięsa.

 

Kolejne doświadczenia wykazały, że ​​pozostałości shochu w paszy dla zwierząt faktycznie poprawiają smak mięsa. Badani oceniali, że zarówno kotlety, jak i polędwiczki pochodzące od świń karmionych resztkami shochu były lepszej jakości niż mięso świń karmionych standardową dietą. 

 

 

Źródło: Agrarheute

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz