Ceny mięsa na świecie w marcu 2013

Jak podaje Komisja Europejska w marcu 2013 r. największą dynamikę wzrostu cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina ( "6,4%).

Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zwiększyła się w marcu br. w stosunku do lutego 2013 r. tylko o 0,5%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 172 EUR/100 kg. Dla porównania średnia cena tego gatunku mięsa na rynku światowym wynosiła 167 USD/100 kg (około 129 EUR/100 kg).

W marcu 2013 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym obniżyła się w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 10,8%, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca zniżkowała o 10,9%.

 

W marcu br. średnia cena wołowiny na rynku unijnym osiągnęła poziom 394 EUR/100 kg. Była ona o 21% wyższa w porównaniu ze średnią ceną wołowiny notowaną na rynku światowym 423 USD/100 kg (około 326 EUR/100 kg). W ujęciu rocznym średnia cena wołowiny w Unii wzrosła o 2,4%, natomiast miesięcznym obniżyła się o 0,1%. Na rynku światowym średnia cena wołowiny r/r zniżkowała o 1,0%, natomiast m/m obniżyła się o 1,2%.

 

W marcu 2013 r. różnica w cenach drobiu w Unii i na rynku światowym wynosiła 12%. Średnia cena tego gatunku mięsa we Wspólnocie kształtowała się na poziomie 193 EUR/100 kg i była o 3,7% wyższa od średniej ceny sprzed roku, a jednocześnie o 0,3% wyższa od średniej ceny z lutego br. Średnia cena drobiu na rynku światowym wynosiła w tym czasie 224 USD/100 kg (około 173 EUR/100 kg). Była ona o 9,4% wyższa od średniej ceny z marca 2012 roku oraz o 1,3% wyższa od średniej ceny z lutego br.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz