Ukraina planuje zmniejszenie importu wieprzowiny

Ukraińskie ministerstwo rolnictwa planuje w 2013 r. zredukować przywóz mięsa wieprzowego na Ukrainę o 40%, a spożycie importowanego mięsa zmniejszyć z 17% do 7%.

Krajowy sektor trzody chlewnej będzie w stanie sprostać temu wyzwaniu dzięki wdrożeniu Federalnego Programu Rozwoju Gospodarki na lata 2013-2014, który przewiduje wsparcie dla producentów wieprzowiny. Program obejmuje budowę i renowację 153 chlewni oraz pomoc dla rolników indywidualnych w celu zwiększenia produkcji oraz sprzedaży żywca.

 

W 2012 r. Ukraina sprowadziła zza granicy 203,7 tys. ton wieprzowiny – o 74% więcej niż rok wcześniej. Eksperci i analitycy rynkowi są zdania, że Ukraina nie będzie mogła zmniejszyć importu wieprzowiny bez wdrożenia przez rząd mechanizmów ochrony rynku.

W ubiegłym tygodniu ukraińskie stowarzyszenie producentów trzody chlewnej zwróciło się do premiera z apelem o zwiększenie ceł importowych na mięso wieprzowe. Przetwórcy zwracają jednak uwagę, że dzięki importowi taniego surowca ceny produktów wieprzowych na rynku ukraińskim są przystępne.

 

Brazylijska wieprzowina kosztuje na Ukrainie 20-23 UAH/kg (2,4- 2,8 USD/kg), a krajowa – ponad 50 UAH/kg (6,1 USD/kg). Gdy import zostanie zmniejszony, miejscowi producenci zmonopolizują rynek i ceny mogą wzrosnąć.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz