Wg ministerstwa rolnictwa import prosiąt stanowi ok. 36% ubojów całkowitych

Redakcja

Jak podaje resort rolnictwa, w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2019 r. import żywych świń wyniósł 2 670 tys. sztuk w tym 2 624 tys. sztuk trzody o masie mniejszej niż 50 kg (prosięta i warchlaki). W stosunku do analogicznego okresu 2018 r. był on mniejszy o 9,4% i 7,7%. W ubiegłym roku import trzody o masie mniejszej niż 50 kg wyniósł wg ministerstwa 7,4 mln sztuk. Jak informują urzędnicy, w 2018 r. import mięsa wieprzowego wyniósł 763 432 ton, natomiast w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2019 r. było to 297 566 ton. 

 

Wiceminister Rafał Romanowski poinformował, iż stan pogłowia trzody chlewnej na dzień 30 czerwca każdego roku Główny Urząd Statystyczny podaje w połowie września danego roku, w związku z tym w chwili obecnej dostępne są dane GUS dotyczące pogłowia w grudniu 2018 r. – 11 028 tys. sztuk. Zgodnie z danymi Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa sporządzonymi na podstawie zgłoszeń składanych przez posiadaczy zwierząt w biurach powiatowych ARiMR, według stanu bazy danych, na dzień 5 sierpnia br. pogłowie świń wynosi 11 655 tys. sztuk.

 

Pracownik resortu rolnictwa poinformował, iż w 2018 r. import żywych świń wyniósł 8 208 tys. sztuk, w tym 7 412 tys. sztuk trzody o masie mniejszej niż 50 kg (prosięta i warchlaki). W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2019 r. wyniósł on odpowiednio 2 670 tys. sztuk i 2 624 tys. sztuk. W stosunku do analogicznego okresu 2018 r. był on mniejszy o 9,4% i 7,7%.

 

Dalej Romanowski podaje, iż zgodnie z danymi Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa liczba świń zgłoszonych jako urodzone w Polsce wyniosła w 2018 r. 17,6 mln sztuk. Import trzody o masie mniejszej niż 50 kg (prosięta i warchlaki) wyniósł natomiast 7,4 mln sztuk. Według IERiGŻ, jeśli weźmie się pod uwagę uboje całkowite (nie bilansowane handlem zagranicznym, tj. nie powiększone o eksport i nie pomniejszone o import), to można szacować, że import prosiąt stanowi ok. 36% ubojów całkowitych. Jest to prawdopodobna skala udziału produkcji pochodzącej z importowanych prosiąt w produkcji całkowitej. Pozostałe ok. 64% to prawdopodobny tucz w oparciu o prosięta krajowe.

 

Jak podaje Romanowski, według nieostatecznych danych GUS, spożycie mięsa wieprzowego (bez podrobów) wyniosło w 2018 r. ok. 40 kg/mieszkańca i było wyższe niż w 2017 r. o ok. 1,8 kg/mieszkańca. Z bilansów mięsa wieprzowego sporządzanych przez GUS (Rocznik Statystyczny Rolnictwa) wynika, że udział importu mięsa surowego, tłuszczów i podrobów oraz przetworów w przeliczeniu na mięso w spożyciu mięsa wieprzowego, tłuszczów i podrobów w 2017 r. wynosił ok. 42%. Według nieostatecznych danych Ministerstwa Finansów, w 2018 r. import mięsa wieprzowego (kod CN 0203) wyniósł 763 432 ton, natomiast w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2019 r. (ostatnie dostępne dane) 297 566 ton.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz