Wysokie ceny mięsa.

W marcu 2012 światowy indeks cen żywności FAO wzrósł o 0,2% w porównaniu do lutego do 215,9 pkt., był jednak o 7% niższy wobec ubiegłego roku.

To już czwarty miesiąc wzrostu cen żywności na świecie. W marcu najbardziej podrożały oleje (o 2,6%), potaniały natomiast artykuły mleczarskie (o 2,5%).

 

Ceny mięsa wzrosły o 0,4% do 178,2 pkt. przede wszystkim za sprawą rekordowo wysokich notowań wołowiny.

Ceny wieprzowiny oraz mięsa owczego nieznacznie zmieniły się w stosunku do lutego. Ceny drobiu spadły ze względu na spowolnienie zapotrzebowania ze strony importu i wysoką podaż eksportową.

 

Ceny mięsa są nadal wysokie, o 2% wyższe wobec zeszłego roku i jedynie o 2% niższe od rekordowego poziomu z listopada 2011. W pierwszym kwartale bieżącego roku mięso było przeciętnie o 3,5% droższe niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz