Ceny wieprzowiny w Unii Europejskiej.

Po spadku cen wieprzowiny na unijnym rynku na początku stycznia 2012, w lutym tego roku ceny zaczęły się umacniać. W styczniu br. średnia cena reprezentatywna mięsa wieprzowego była najwyższa od roku 2001, kiedy ceny rosły w związku z kryzysem wynikającym z tzw. choroby szalonych krów u bydła (BSE).

W lutym 2012 średnia cena reprezentacyjna wieprzowiny kl. E dla całej Unii osiągnęła poziom 157,35 euro/100 kg, a więc była ona o 3,5% wyższa od średniej ceny w styczniu 2012 oraz o 9,5% wyższa od średniej ceny z lutego zeszłego roku.

 

W lutym 2012 ceny wieprzowiny w 10 krajach UE uległy obniżce wobec stycznia 2012, wzrosły z kolei ceny w pozostałych państwach członkowskich. Do najwyższego spadku cen doszło w Grecji (-6,7%), na Cyprze (-4,9%), w Wielkiej Brytanii (-4,1%), w Estonii (-3%) w Rumunii (-2,3%) oraz na Słowacji (-1,1%).

 

Najwyższe podwyżki cen odnotowane zostały we Francji (+7,6%), w Polsce (+6,3%), w Austrii (+5,8%), w Hiszpanii (+5,6%), w Belgii (+5,5%), w Holandii (+5,2%), a także w Niemczech (+4,9%).

 

W naszym kraju średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w lutym 2012 wyniosła 166,12 euro/100 kg, a więc była o 6,3% wyższa w porównaniu do stycznia 2012, przewyższała również poziom ceny z lutego poprzedniego roku o prawie 21%.

 

W ciągu pierwszych dwóch tygodni marca 2012 ceny wieprzowiny w UE wciąż utrzymywały się na dużo wyższym poziomie w stosunku do tego samego okresu w latach ubiegłych.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz