Tajwan otworzył swój rynek dla włoskiej wieprzowiny

Agnieszka Wojtyra
fot. pixabay.com

Produkty wieprzowe z Włoch, w tym renomowana szynka parmeńska, są już dozwolone na rynku tajwańskim dzięki współpracy Komisji Europejskiej i władz włoskich. Oczekuje się, że otwarcie rynku doprowadzi do sprzedaży włoskich produktów wieprzowych w wysokości około 2 milionów euro.



Zatwierdzenie możliwości eksportu świeżego mięsa z Włoch do Tajwanu jest skuteczne natychmiast, ale potrwa kilka miesięcy, zanim szynki będą dostępne w sprzedaży, ponieważ muszą zakończyć proces dojrzewania przed wprowadzeniem do obrotu.

 

Otwarcie rynku tajwańskiego jest rezultatem kilkuletnich rozmów z tajwańskim rządem, środowiskiem akademickim i opinią publiczną w celu wyjaśnienia kompleksowych, wielopoziomowych systemów kontroli UE, uznanych na całym świecie za spełniające najwyższe standardy sanitarne.



Komisarz ds. Rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan z zadowoleniem przyjął tajwańską decyzję: "Ten ważny przełom jest kolejnym dowodem na wysokie standardy produkcji żywności w UE, Europa jest najlepszym miejscem dla wysokiej jakości żywności na świecie i będziemy budować na tym otwarciu Tajwański rynek, aby wykorzystać kolejne możliwości rynkowe w Azji. "



Komisja Europejska będzie nadal ściśle współpracować z rządem Tajwanu i państwami członkowskimi w celu rozszerzenia dwustronnego handlu produktami spożywczymi.

 

Decyzja władz tajwańskich to ​​ważny i pozytywny sygnał wysłany również innym rządom azjatyckim, aby całkowicie uznać rygorystyczne kontrole weterynaryjne UE, które są w pełni zgodne z normami międzynarodowymi i gwarantują bezpieczeństwo naszych eksportowanych produktów mięsnych.

 

Źrodło: KE

Agnieszka Wojtyra
Autor: Agnieszka Wojtyra
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zootechnik, autorka tekstów branżowych, wcześniej dziennikarka mediów lokalnych. Miłośniczka podróży, gier planszowych i książek.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz