Produkty wieprzowe z Włoch, w tym renomowana szynka parmeńska, są już dozwolone na rynku tajwańskim dzięki współpracy Komisji Europejskiej i władz włoskich. Oczekuje się, że otwarcie rynku doprowadzi do sprzedaży włoskich produktów wieprzowych w wysokości około 2 milionów euro.
Zatwierdzenie możliwości eksportu świeżego mięsa z Włoch do Tajwanu jest skuteczne natychmiast, ale potrwa kilka miesięcy, zanim szynki będą dostępne w sprzedaży, ponieważ muszą zakończyć proces dojrzewania przed wprowadzeniem do obrotu.
Otwarcie rynku tajwańskiego jest rezultatem kilkuletnich rozmów z tajwańskim rządem, środowiskiem akademickim i opinią publiczną w celu wyjaśnienia kompleksowych, wielopoziomowych systemów kontroli UE, uznanych na całym świecie za spełniające najwyższe standardy sanitarne.
Komisarz ds. Rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan z zadowoleniem przyjął tajwańską decyzję: "Ten ważny przełom jest kolejnym dowodem na wysokie standardy produkcji żywności w UE, Europa jest najlepszym miejscem dla wysokiej jakości żywności na świecie i będziemy budować na tym otwarciu Tajwański rynek, aby wykorzystać kolejne możliwości rynkowe w Azji. "
Komisja Europejska będzie nadal ściśle współpracować z rządem Tajwanu i państwami członkowskimi w celu rozszerzenia dwustronnego handlu produktami spożywczymi.
Decyzja władz tajwańskich to ważny i pozytywny sygnał wysłany również innym rządom azjatyckim, aby całkowicie uznać rygorystyczne kontrole weterynaryjne UE, które są w pełni zgodne z normami międzynarodowymi i gwarantują bezpieczeństwo naszych eksportowanych produktów mięsnych.
Źrodło: KE