Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 lipca 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,7855 EUR EUR - 4,2592 GBP GBP - 4,7372 DKK DKK - 0,5705
Archiwum
19.07.2019 13:10 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,10- 6,20 zł/kg, średnia: 5,55 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ 12.07.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 178,25 (+ 0,85%), kukurydza SIE19 - 178,00 (+ 0,14%), rzepak SIE19 - 370,25 (+ 0,14%) [euro/tona] +++ +++ +++

Tajwan otworzył swój rynek dla włoskiej wieprzowiny

Agnieszka Wojtyra
fot. pixabay.com

Produkty wieprzowe z Włoch, w tym renomowana szynka parmeńska, są już dozwolone na rynku tajwańskim dzięki współpracy Komisji Europejskiej i władz włoskich. Oczekuje się, że otwarcie rynku doprowadzi do sprzedaży włoskich produktów wieprzowych w wysokości około 2 milionów euro.



Zatwierdzenie możliwości eksportu świeżego mięsa z Włoch do Tajwanu jest skuteczne natychmiast, ale potrwa kilka miesięcy, zanim szynki będą dostępne w sprzedaży, ponieważ muszą zakończyć proces dojrzewania przed wprowadzeniem do obrotu.

 

Otwarcie rynku tajwańskiego jest rezultatem kilkuletnich rozmów z tajwańskim rządem, środowiskiem akademickim i opinią publiczną w celu wyjaśnienia kompleksowych, wielopoziomowych systemów kontroli UE, uznanych na całym świecie za spełniające najwyższe standardy sanitarne.



Komisarz ds. Rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan z zadowoleniem przyjął tajwańską decyzję: "Ten ważny przełom jest kolejnym dowodem na wysokie standardy produkcji żywności w UE, Europa jest najlepszym miejscem dla wysokiej jakości żywności na świecie i będziemy budować na tym otwarciu Tajwański rynek, aby wykorzystać kolejne możliwości rynkowe w Azji. "



Komisja Europejska będzie nadal ściśle współpracować z rządem Tajwanu i państwami członkowskimi w celu rozszerzenia dwustronnego handlu produktami spożywczymi.

 

Decyzja władz tajwańskich to ​​ważny i pozytywny sygnał wysłany również innym rządom azjatyckim, aby całkowicie uznać rygorystyczne kontrole weterynaryjne UE, które są w pełni zgodne z normami międzynarodowymi i gwarantują bezpieczeństwo naszych eksportowanych produktów mięsnych.

 

Źrodło: KE

Agnieszka Wojtyra
Autor: Agnieszka Wojtyra
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zootechnik, autorka tekstów branżowych, wcześniej dziennikarka mediów lokalnych. Miłośniczka podróży, gier planszowych i książek.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

Marka szynki parmeńskiej zagrożona. Oszustwa na du

Włoskie organy ścigania zarekwirowały 3,5 miliona szynek par

Komisja Europejska i Kanada uzgodniły model region

W celu dalszego ułatwienia handlu wieprzowiną po wybuchu afr

USA: będą dodatkowe cła na europejską wieprzowinę?

(USTR) Biuro Przedstawiciela Handlowego USA opublikowało uzu