PE chce częściowego zniesienia stosowania białek zwierzęcych w paszach.

Parlament Europejski przegłosował na plenarnym posiedzeniu w Strasburgu 6.07.2011r. propozycję stopniowego zawieszenia zakazu użycia białek zwierzęcych (PAP) w paszach dla zwierząt z wyjątkiem przeżuwaczy (trzoda chlewna, drób, ryby).

PE zajął również stanowisko za podniesieniem obowiązkowego wieku dla mięsa wołowego podlegającego testom (pod kątem BSE) pochodzącego od zwierząt powyżej 72 miesięcy życia.

Podczas dyskusji pojawiały się wątpliwości i niepokoje dotyczące pomyłek na farmach (pomieszanie mączek różnych gatunków) oraz zanieczyszczeń w produkcji różnych rodzajów mączek. Komisarz do spraw Zdrowia poinformował o trwających pracach nad interpretacją mięsa oddzielonego mechanicznie (MSM), a także zapewnił, że niebawem zostanie przedstawiony zestaw takich działań, by informacja o kontrolach żywności była zbierana, analizowana i efektywnie prezentowana na poziomie UE.

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz