Mniejsza produkcja oliwy z oliwek na świecie

W 2013 roku ograniczona podaż oliwy z oliwek z trudnością zaspokoi popyt.

W pierwszych trzech miesiącach bieżącego sezonu spożycie oliwy dalej było wysokie, więc podaż w kolejnych miesiącach w okresie styczeń/wrzesień 2013 musi pozostać ograniczona. Całkowita produkcja oliwy z oliwek w sezonie 2012/13 prognozowana jest na 2,66 mln ton (-28%) tj. około 1 mln ton mniej niż sezon wcześniej, czyli najmniej od 13 lat.

 

Europa jest pierwszym producentem oliwy na świecie, a w bieżącym sezonie wytworzy 63% jej światowego wolumenu. Hiszpania ma największy udział w produkcji oliwy w UE (42%) oraz na świecie (26%), a spadek produkcji prognozowany jest tam na 60% do około 700 tys. ton. Pomimo zapasów z dobrego sezonu 2011/12 podaż hiszpańskiej oliwy istotnie się zmniejszy. Spadek produkcji i podaży oliwy już odbija się na cenach, ponieważ w ciągu 6 tygodni ceny w Hiszpanii eksplodowały o około 800 USD/t, co stanowi 25%. Oliwa extra virgin osiągnęła ponad 4000 USD/t, czyli najwyższą wartość od 5 lat oraz 70% więcej niż rok wcześniej.

 

Drastyczny spadek produkcji w Unii w sezonie 2012/13 spowoduje spadek spożycia unijnego oliwy z 2,02 do 1,85 mln ton. Zapasy zmniejszą się z 713 tys. ton do 229 tys. ton, a eksport spadnie o 0,3 mln ton do 0,87 mln ton.

 

W ostatnich latach oliwa pokrywała w Unii 10% zapotrzebowania na oleje roślinne (w samej Hiszpanii 30%), zatem luka będzie musiała być uzupełniona podażą innych olejów, zwłaszcza popularnymi w krajach śródziemnomorskich olejami: słonecznikowym i kukurydzianym.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz