Postęp w zapobieganiu zanieczyszczeniom pasz dioksynami.

21.10.2011r. eksperci Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt dyskutowali nad propozycją KE odnośnie harmonizacji monitoringu wykrywania dioksyn na różnym poziomie łańcucha żywnościowego, w tym bardziej restrykcyjnego sposobu segregacji tłuszczów przeznaczonych do pasz i żywności.

Pierwotnie plan ogłoszony został w styczniu 2011 roku przez komisarza Dalli w związku ze sprawą wykrycia dioksyn w paszach w Niemczech.

Zatwierdzono wtedy 4 punkty projektu KE (obligatoryjny system rejestracji i koncesjonowania zakładów, rygorystyczny monitoring, obowiązek składania sprawozdań, bardziej restryktywne oddzielenie procesu produkcji tłuszczów paszowych od przemysłowych), a komisarz Dalli skomentował zmiany jako ważne i poprawiające bezpieczeństwo w całym łańcuchu żywnościowym.

 

Nowe przepisy prawdopodobnie zaczną obowiązywać od połowy 2012 roku pod nadzorem EP oraz Rady do spraw Rolnictwa.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz