Prawdziwe mleko bez krów?

Redakcja
sztuczne mleko, mleko, Izrael

Izraelski start-up zgromadził 13 milionów dolarów na produkcję tradycyjnych produktów mlecznych z mikroorganizmów.

 

Prawdziwe mleko. Bez krów – tak na swojej stronie internetowej przedstawia się izraelski start-up Imagindairy. Na swoją misję sprzedaży „ mleka krowiego bez krów” w izraelskich sklepach do 2023 roku, Imagindairy zebrał rekordowe 13 milionów dolarów finansowania od inwestorów. Firma chce wytwarzać tradycyjne produkty mleczne z mikroorganizmów.

 

Produkowane mleko byłoby identyczne z mlekiem krowim, ale krowa i związany z nią metan zostałyby zastąpione przez grzyby lub inne mikroorganizmy roślinne. Według firmy mikroorganizmy są zaprogramowane do produkcji białek mleka.

 

Zasadniczo proces programowania polega na wprowadzeniu do mikroorganizmów instrukcji DNA do produkcji serwatki i kazeiny. Aby przekształcić serwatkę i kazeinę wytwarzane przez mikroorganizmy w mleko i produkty mleczne "wolne od krów", Imagindairy dodaje tłuszcz roślinny, cukier i wodę. 

 

W ostatnich latach wzrósł popyt na alternatywy roślinne, takie jak mleko owsiane, mleko sojowe, mleko migdałowe i inne odmiany. Ale farmy komórkowe, które pracują na przykład nad produkcją produktów mlecznych, mają trudności z robieniem tego na skalę komercyjną. 

 

- Mleko naszej firmy wymaga tylko 10 procent wody i tylko 1 procent ziemi, która jest wykorzystywana w porównaniu do produkcji tradycyjnego mleka krowiego - podkreśla w rozmowie z The Guardian założyciel i dyrektor zarządzający Imagindairy, Eyal Afergan. Ten 1 procent będzie obejmował ziemię, która będzie potrzebna do produkcji źródeł węgla i azotu, aby wyżywić mikroorganizmy.

 

 

Źródło: Agrarheute

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz