Bruksela wieszczy trudną dekadę dla przemysłu mięsnego. Szczególnie źle wróży się produkcji wieprzowiny

Redakcja
prognozy dla rynku wieprzowiny

Komisja Europejska oczekuje, że popyt na mięso będzie się rozwijał w przeciwnym kierunku w Unii Europejskiej i na świecie w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Komisja Europejska widzi szczególnie gwałtowny spadek produkcji wieprzowiny. Ogólnie rzecz biorąc, kwestie zrównoważonego rozwoju będą miały większy wpływ na produkcję i konsumpcję mięsa.

 

Globalny popyt na mięso rośnie

Według aktualnej długoterminowej prognozy Komisji Brukselskiej światowy popyt na mięso ma wzrosnąć o około 43 mln ton w ciągu najbliższych dziesięciu lat do 2032 r., co w przybliżeniu odpowiada obecnej produkcji mięsa w Unii Europejskiej. Jednak w samej Wspólnocie Europejskiej sytuacja prawdopodobnie będzie wyglądać zupełnie inaczej, ponieważ z wyjątkiem drobiu, gracze z branży mięsnej muszą spodziewać się spadku produkcji i konsumpcji.

 

Komisja brukselska zakłada, że ​​w nadchodzącej dekadzie kwestie zrównoważonego rozwoju będą w coraz większym stopniu wpływać na produkcję i konsumpcję mięsa, co będzie skutkować tendencją spadkową. Na przykład oczekuje się, że spożycie mięsa we Wspólnocie spadnie o około 1,36 mln ton, czyli o 3,6%, do 36,6 mln ton do 2032 r. w porównaniu ze średnią z lat 2020-2022. W poprzedniej dekadzie wzrosła o dobry milion ton.

 

Coraz większego znaczenia nabiera proces produkcji i pochodzenie mięsa

 

Dla średniego spożycia na mieszkańca zakłada się spadek z 1,5 kg do 66,0 kg. Oczekuje się nawet, że produkcja mięsa w państwach członkowskich spadnie w analizowanym okresie o 2,57 mln ton, czyli o 5,8%, do 41,7 mln ton. Obawy konsumentów dotyczące środowiska i zmian klimatu doprowadzą do zwrócenia większej uwagi na proces produkcji i pochodzenie produktów.

 

Innymi czynnikami osłabienia konsumpcji będą prawdopodobnie kwestie żywieniowe związane ze zdrowiem, trendy demograficzne i związane ze starzeniem się, ale także przejście w kierunku roślinnych alternatyw dla mięsa. Jednak władze Brukseli nie spodziewają się, że mięso laboratoryjne stanie się konkurentem w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Wynika to braku akceptacji konsumentów i wysokiej ceny.

Produkcja wieprzowiny w trendzie spadkowym

Komisja Europejska przewiduje, że wieprzowina będzie jednym z przegranych w nadchodzącej dekadzie. Oczekuje się, że średnie spożycie wieprzowiny przez obywatela UE spadnie o 1,3 kg do 31,1 kg w ciągu następnej dekady; odpowiadałoby to zmniejszeniu konsumpcji o prawie 961 000 ton, czyli o 5,1% we Wspólnocie jako całości. Komisja widzi produkcję wieprzowiny w jeszcze silniejszym regresie i wieszczy spadek o 2,2 mln ton lub 9,5% do 20,92 mln ton do 2032 r. Jako przyczyny podaje się rosnące wymagania produkcyjne, spadającą konsumpcję i ograniczone możliwości eksportowe z powodu afrykańskiego pomoru świń (ASF).

 

W przypadku eksportu wieprzowiny z UE, Komisja spodziewa się spadku o 1,27 mln ton, czyli o 28 proc., do 3,28 mln ton do 2032 r. w porównaniu ze średnią z lat 2020-2022.

 

 

Źródło: ISN 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz