Koreańczycy wyprodukowali wieprzowinę z próbówki

Paweł Hetnał
mięso z próbówki, laboratorium, sztuczne mięso

Uniwersytet Sejong w Seulu w Korei Południowej po raz pierwszy zaprezentował prototyp mięsa hodowlanego. To alternatywne białko, które jest sztucznie produkowane przez hodowlę komórek mięśniowych in vitro bez konieczności uboju zwierząt. Prototyp mięsa opartego na komórkach został wdrożony poprzez hodowlę komórek macierzystych mięśni wyekstrahowanych z mięśni szkieletowych świń, aby upodobnić wytworzony produkt do naturalnego oryginału.

 

Zespół badawczy pod kierownictwem profesora Parka Sungkwona z wydziału biotechnologii na uniwersytecie w Seulu, rozpoczął badania nad projektem w 2018 roku, izolując komórki mięśniowe z biopsji mięśni szkieletowych zwierząt. Przy wsparciu Ministerstwa Handlu, Przemysłu i Energii badania są prowadzone wspólnie z Seoul National University i startupem Space F.

Teraz na kolejce wołowina z próbówki



- Możemy otworzyć możliwość zabezpieczenia podstawowej technologii produkcji mięsa hodowlanego - powiedział profesor Park w oświadczeniu. - Naszym celem jest rozwinięcie tej technologii do komercjalizacji poprzez dalsze badania i optymalizację procesu produkcji – dodał naukowiec.

 

Ponadto jego zespół zakończył również prace nad hodowlą wołowiny i wypuści prototyp tego produktu w nadchodzących miesiącach.

 

 

Źródło: kedglobal.com 


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz