zm skiba

kps

CenyRolnicze
29 marca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9886 EUR EUR - 4.3009 GBP GBP - 5.0300 DKK DKK - 0.5766
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Koreańczycy wyprodukowali wieprzowinę z próbówki

Paweł Hetnał
mięso z próbówki, laboratorium, sztuczne mięso

Uniwersytet Sejong w Seulu w Korei Południowej po raz pierwszy zaprezentował prototyp mięsa hodowlanego. To alternatywne białko, które jest sztucznie produkowane przez hodowlę komórek mięśniowych in vitro bez konieczności uboju zwierząt. Prototyp mięsa opartego na komórkach został wdrożony poprzez hodowlę komórek macierzystych mięśni wyekstrahowanych z mięśni szkieletowych świń, aby upodobnić wytworzony produkt do naturalnego oryginału.

 

Zespół badawczy pod kierownictwem profesora Parka Sungkwona z wydziału biotechnologii na uniwersytecie w Seulu, rozpoczął badania nad projektem w 2018 roku, izolując komórki mięśniowe z biopsji mięśni szkieletowych zwierząt. Przy wsparciu Ministerstwa Handlu, Przemysłu i Energii badania są prowadzone wspólnie z Seoul National University i startupem Space F.

Teraz na kolejce wołowina z próbówki



- Możemy otworzyć możliwość zabezpieczenia podstawowej technologii produkcji mięsa hodowlanego - powiedział profesor Park w oświadczeniu. - Naszym celem jest rozwinięcie tej technologii do komercjalizacji poprzez dalsze badania i optymalizację procesu produkcji – dodał naukowiec.

 

Ponadto jego zespół zakończył również prace nad hodowlą wołowiny i wypuści prototyp tego produktu w nadchodzących miesiącach.

 

 

Źródło: kedglobal.com 


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu