Austriacy są samowystarczalni pod kątem produkcji mięsa. Rośnie stado trzody chlewnej

Redakcja

Austriaccy producenci trzody chlewnej zwiększyli tego lata liczebność swoich stad. Jak wynika z aktualnych statystyk austriackiego urzędu statystycznego, na dzień 1 czerwca 2020 r. w całym kraju hodowano prawie 2,7 miliona świń. To o 1,6% więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Warto zauważyć, że po raz pierwszy od lat populacja macior również wzrosła, o około 2,9% do 229 060 sztuk. Wskaźnik samowystarczalności dla mięsa wieprzowego w Austrii wynosi 102%.

 

Jak podał dalej Statistics Austria, średnie spożycie mięsa na mieszkańca w Austrii spadło o 1,5 kg lub 1,6% do 93,8 kg w porównaniu z 2018 r. Średnie spożycie mięsa wyniosło 62,6 kg na mieszkańca. To o 1 kg mniej niż w zeszłym roku. Wieprzowina była najpopularniejszym mięsem nad Dunajem. Jednak spożycie spadło w ciągu roku o 2% do 36,4 kg na mieszkańca. Podobnie wyglądała sytuacja w przypadku wołowiny i cielęciny, gdzie tempo spadku wyniosło 1,9% do 11,9 kg na mieszkańca. Z kolei mięso drobiowe zdołało tylko utrzymać średni poziom spożycia z poprzedniego roku na poziomie 12,4 kg.

 

Według statystyków z Wiednia, producenci mięsa są w stanie sprostać krajowemu zapotrzebowaniu. Wskaźnik samowystarczalności dla wołowiny wyniósł 142% w 2019 r. i 102% dla wieprzowiny. Z kolei w przypadku mięsa drobiowego popyt krajowy nie był w pełni zaspokajany przez produkcję własną; stopień samowystarczalności wyniósł 72%. 

 

Ponieważ ogólna produkcja mięsa przewyższała popyt krajowy, a wskaźnik samowystarczalności wynosił 109%, austriacki eksport mięsa w ubiegłym roku, wynoszący 517 500 ton, był znacznie wyższy niż import, który wyniósł 377 200 ton.

 

 

Źródło: SUS Online 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz